Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal: – Tveksamt om kvaliteten kan behållas

– Jag tycker att det är sorgligt men vi vet inte hur det kommer att bli än.
Så säger Kommunals Gunilla Zetterström-Bäcke om det varsel som Härjedalens kommun lade mot äldreomsorgen på torsdagen.

Att förhandlingar inletts innebär inte att Kommunal är med på noterna om att ta bort ytterligare 60-talet tjänster inom Härjedalens äldreomsorg. För bara drygt ett år sedan togs 37 årsarbeten bort från den hårt beprövade verksamheten och nu är det spardags igen.

– Vi ska in i ett riskanalysarbete igen och vi får se vad det ger. Men jag är mycket tveksam till att det ska gå att behålla den kvalitet som äldreomsorgen har med en så stor neddragning, säger Zetterström-Bäcke som inte ser varslet som genomförbart utan att arbetsuppgifter tas bort och då drabbar det kvalit ete n.

Kommunals huvudskyddsombud, Nancy Fridh, har tidigare i ett brev till kommunalrådet och socialnämnden förklarat fackets inställning.

– Botten är nådd, kommunen måste ta sitt arbetsgivaransvar och säkerställa arbetsmiljön för de anställda. Man kan inte spara mer inom äldreomsorgen, påpekade hon redan under hösten 2008.

– Under hela processen med den stora omorganisation och personalreducering som gjorts har flertalet av personalen mått väldigt dåligt. Trots personalreduceringen har man nollvikarierat i stor utsträckning, att ständigt gå kort och ha samma arbetsbelastning får effekter på personalen som inte får tid för återhämtning, förklarade Fridh i sitt brev där hon även ställde frågan om inte man som anställd inom äldreomsorgen ska kunna arbeta utan att bli utsatt för ohälsa.