Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunala förskolor kan tvingas stänga

Nyss skulle skolor läggas ned i Östersunds kommun. Nu är det förskolor som är aktuella för nedläggning. Orsaken är att privata förskolor har allt fler barn och då står de kommunala förskolorna med för många platser.

Ungefär 100 förskoleplatser måste tas bort inom de kommunala förskolorna. Det motsvarar ungefär sex avdelningar med 18 barn vardera.

Om inte neddragningen görs får kommunen 15 miljoner kronor i extrakostnader.

I många års tid har det varit ungefär samma antal privata förskolor i kommunen. Ungefär 250 barn har gått på förskolor som främst drivits av föräldrakooperativ.

Men förra året tillkom en helt ny förskola som drivs av ett privat företag, Kids2Home. Tillsammans med Bikupans förskolas nya avdelningar och ytterligare ett företag, Hitech Education, som har fått tillstånd att öppna förskola kommer det att skapas ungefär 100 nya förskoleplatser. Det räknar kommunen med.

Barnafödandet har samtidigt med de privata förskolornas expansion planat ut.

Det är kommunen som ger tillstånd till privata utförare att bedriva förskola.

Just nu har 13 utförare fått tillstånd inom kommunens gränser. De har därmed rätt till bidrag från kommunen för sin verksamhet.

Kommunala förskolor måste stängas under 2013, annars står kommunen med extrakostnader på 15 miljoner kronor, enligt barn- och utbildningsförvaltningens ekonom.