Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunala skolor hetast i gymnasievalet

Länets ungdomar väljer kommunala gymnasieskolor framför de fristående. Och fler väljer yrkesprogram än i övriga Sverige.

Niorna på grundskolan har just gjort sitt val till gymnasieskolan. Den första ansökningsomgången är avslutad.

I år är det ännu fler än i fjol som valt Jämtlands gymnasium. Drygt 800, om även gymnasiesärskolan räknas in, vilket är ungefär 50 fler än förra året. Detta trots att elevkullen i är mindre än fjolåret.

Framförallt är det friskolorna Östersunds gymnasieskola och Storsjögymnasiet, som i fjol tillhörde numera konkursade John Bauer-koncernen, som tappar. I år det endast 39 elever mot fjolårets 60 som sökt till Storsjögymnasiet.

Östersunds gymnasieskola har 92 förstahandssökande mot 114 i fjol.

Trenden med mindre söktryck till friskolor har pågått några år, konstaterar Mikael Cederberg som är högsta chef vid Jämtlands gymnasium.

I antal är det fler som sökt till Jämtlands gymnasium, men andelen är ungefär lika stor som i fjol. Det beror på att det är fler elever som sökt till skolor utanför länet.

Inom gymnasieförbundet skiftar söktrycket mellan skolor och olika program.

Utbildningarna som leder till praktiska yrken tappar inte i popularitet som i övriga landet.

Fortfarande söker 45 procent till yrkesprogram.

– Mycket talar för att det är den andelen som kommer att tas in på yrkesprogrammen.

Det är en rimlig nivå, enligt Mikael Cederbergs bedömning. Åtminstone är det mer än i övriga landet där 28 procent söker till yrkesprogram.

Till de högskoleförberedande programmen i länet söker ungefär 45 procent av niorna, medan ungefär 8-10 procent beräknas vara obehöriga. Det är en uppskattning eftersom det är i sommar som slutliga intagningen sker.

Till Bräckes program är det bara två som sökt, vilket ser katastrofalt ut. Men det är bara på pappret, enligt Mikael Cederberg.

– Det brukar vara mest elever utifrån på Bräckes program. 80-85 procent kommer från andra håll. Än vet vi inte hur många som söker och kommer att tas in utifrån.

Senare i vår har niorna en omvalsperiod som lär ändra bilden något.