Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet tror på hårt arbete

Vikande befolkningssiffror, brist på arbets­kraft och lägre skatteintäkter. Det är några av de stora problem som Härjedalens kommun kommer att brottas med de närmaste tio åren.

Annons

Kommunalrådet Gottfrid Jonsson (S) vill dock inte kasta yxan i sjön eftersom han tror att hårt arbete kan vända utvecklingen.

Under en träff mellan företagare, politiker och kommunala tjänstemän presenterades en rad dystra siffror om Härjedalens nutid och framtid. Mest oroande är befolkningsutvecklingen där Härjedalen förlorat nästan 9 procent av sin befolkning under 2000-talet och prognoserna framåt i tiden ser inte bättre ut.

– Vi har en prognos som löper mellan åren 2006 och 2016. Enligt den kommer Härjedalen att tappa nästan 16 procent av sin befolkning i åldrarna 20 till 64 år, berättar Lisbeth Godin Jonsson, Svenskt Näringsliv.

– Utvecklingen är mycket allvarlig för både kommunens skatteintäkter och för alla arbetsgivares möjlighet att finna arbetskraft.

tråkiga siffror har även kommunen en förtroendekris gentemot de företag som verkar i Härjedalen. Främst är det bemötandet från kommunens tjänstemän och politiker som företagarna är mindre nöjda med. Liknande träffar har arrangerats sedan mitten på 2000-talet men ändå blir betyget sämre i de mätningar som Svenskt Näringsliv har gjort.

ta tag i frågan varför det ser ut på det här viset. De måste bemöta oss företagare på rätt sätt annars kommer det inga nya företag. Är attityden bra från kommunen så förs det också ned till befolkningen, det går inte att göra tvärtom, påpekade ICA-handlaren Leif Lindström.

Sykes kontorschef, Åke Larsson, konstaterade att företagarträffen 2005 hade i stort sett samma program som årets.

– Det är lätt att vara duktig på att prata floskler i diskussionsforum men det handlar om att fatta beslut, det måste göras klart vem som äger frågorna annars är risken stor att vi sitter här igen om fyra år och allting är lika.

Några beslut togs ej om vem som skulle driva de olika frågorna men alla var överens om att dialogen ska bli bättre.

– Det är min klara förhoppning om att det ska bli bättre siffror när det gäller företagsklimatet. Men det gör sig inte själv utan kräver hårt jobb, summerade kommunalrådet Gottfrid Jonsson som lovade att han skulle lägga stor kraft för att uppnå detta.