Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet tror på många fördelar

"För brukaren är det bra att det finns valmöjligheter, man lägger beslutet hos dem som får hjälpen".

Carina Zetterström är kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden, som Centerpartist är hon för LOV.

Varför är det viktigt med LOV?

– Jag tycker att det är viktigt utifrån brukarnas perspektiv. Att man ska få bestämma mer själv över sin vardag, säger Carina Zetterström.

Zetterström menar att det också är bra för personalen att kunna välja mellan flera olika arbetsgivare, eller starta egna företag och personalkooperativ.

Vill man inte välja en leverantör blir man tilldelad antingen den kommunala eller en av de privata enligt ett rullande schema. Brukaren har fortfarande rätt att byta, och få en ny leverantör inom 14 dagar, om inte det tilldelade valet känns bra. Någon förklaring till bytet behövs inte.

Den geografiska indelningen försvinner. Personer som bor i samma kvarter kan alltså ha valt olika leverantörer. Något som kan innebära ökade transportkostnader, om fler leverantörer måste åka till samma ställe. Men om en sjuksköterska startar en verksamhet inom ett begränsat område kan kostnaderna för transport också bli lägre, menar Zetterström.

– Det här är inte en besparingsreform, vi vill öka värdet för brukaren.

Den kommunala hemtjänsten kommer fortsätta sköta vissa tjänster, något som är vanigt enligt Zetterström. Exempel på sådana är nattskiften.

– Det blir sådana oerhörda kostnader för företagen annars om de ska ha hand om nätterna, säger Zetterström.

Om ett mindre företag vill kunna erbjuda sina kunder hela paketet, service, omsorg och dessutom hemsjukvård, där det sista kräver legitimerad personal, kan företagen hyra in sjuksköterskor från en kommunal vårdverksamhet som ska startas upp i anslutning till LOV.

Kan det inte bli för få legitimerade inom det kommunala då?

– Det beror på hur brukarna väljer. Väljer väldigt många brukare andra utförare än kommunen får kommunen färre brukare att ta hand om också.

Det är beställd tid som kommunen ersätter leverantörerna för, hur mycket tid leverantören tror att de behöver hos brukaren. För att kontrollera om den beställda tiden stämmer med den faktiska använda tiden krävs det att någon sitter och jämför.

Kommer det innebära en ökad administrativ belastning?

– Vi tror inte det, det finns datateknik som kan hjälpa till. Men det är viktigt att hålla koll där och att följa upp.

Företag kommer kunna börja anmäla intresse för att vara en del i LOV från och med årsskiftet, uppfyller de kraven, som också gäller för den kommunala, kommer verksamheterna mest troligt i gång från och med vårvintern, säger Zetterström.

– Jag tror att konkurrensen leder till att vi får ännu nöjdare brukare som får hemtjänst, avslutar hon.

Artikeln kommer från 100% Östersund.