Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådets dröm: kulturhus nere vid Storsjön

Östersund behöver ett kulturhus. Det skulle vara utvecklande för staden och öka tillväxten. Det menar Karin Thomasson (MP), kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Att det inte redan finns ett handlar inte om ovilja bland politikerna, menar hon, utan snarare om okunskap.

– Kultur har alltid handlat mycket om frivillig verksamhet. Inom kommunen går alltid verksamhet som skola och omsorg först, och kultur och fritid utgör på något sätt den lilla guldkanten på tillvaron. Det är lätt att den hamnar vid sidan av. Men det finns nog ingen politiker som tycker att kulturen är oviktig.

Karin Thomasson blev kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden efter valet 2006. Varje år ansvarar hon för en budget på 100–110 miljoner kronor.

Kultur- och fritidsnämnden är den enda kommunala nämnden som fortfarande råder under beställar-utförandemodellen och har därför ingen egen förvaltning. Det gör att det heller inte finns någon kulturchef i kommunen.

– Det är en organisation som kommunen har valt och jag tycker att det är en dålig organisation. Jag har påpekat det, men inte fått något gehör. Jag tycker absolut att kommunen borde ha en kulturchef.

Karin Thomasson säger sig vara den politiker inom kommunen som driver frågan om ett eventuellt kulturhus hårdast. Hon har drivit frågan sedan hon började, och hon gör det konstant, hela tiden, anser hon.

– Jag står aldrig med plakat på stan eller skriver arga insändare i tidningen, som jag kanske gjort om jag var privatperson. Men jag lyfter frågan i organisationen.

Den massiva kritik från Östersunds kulturarbetare, som menar att Karin Thomasson och de andra styrande politikerna inte bryr sig om kulturen, kan hon till viss del förstå.

– Jag tror att man har för höga förväntningar på vad man tror att en politiker kan göra. Man måste ha alla med sig, och det är stora kuggar som ska i rullning, säger hon och tillägger:

– Om jag inte själv var politiker skulle jag säkert också vara jättekritisk mot att det inte verkar hända något.

Å andra sidan tycker hon att kritiken hon får ibland är osaklig.

– Jag försöker bemöta den med sakliga argument, men det går inte alltid.

Det behövs ideella krafter för att driva fram frågan om ett eventuellt kulturhus, menar Karin Thomasson. Därför var bildandet av Startskott! ett välkomnande inslag i debatten.

– Man värdesätter eldsjälar och det måste komma någon brinnande person eller grupp som driver frågan, och det måste nödvändigtvis inte vara en politiker. När Startskott! kom lyftes frågan, det var jättebra.

Men när Startskott! i fjol arrangerade sin stödgala för ett blivande kulturhus fanns Karin Thomasson inte på plats, något hon kritiserats för.

– Jag kommer inte ihåg vad det var, jag tror att vi i Miljöpartiet hade kongress då.

Hon kunde heller inte vara med när Startskott! i fjol höst bjöd in Luleås kulturchef, Åke Broström, för att berätta om Kulturens hus.

– Inbjudan kom sent och jag hade andra åtaganden. Jag skickade en hälsning att jag tyckte att det var ett bra initiativ att bjuda in honom och att jag beklagade att jag inte kunde vara där.

Efter Startskotts! stödgala för ett år sedan fick Karin Thomasson och AnnSofie Andersson (S) ta emot en påse med 650 kronor, en symbolisk grundplåt för ett blivande kulturhus. Karin Thomasson gjorde uttryckligen klart att den skulle gå till kommunstyrelsen.

– Det här handlar om Östersunds utveckling och är inget för kultur- och fritidsnämnden. Det handlar om tillväxt och attraktionskraft och då berör det hela kommunen och inte bara vår nämnd. Det hade varit lätt att vifta bort det annars. Nu ligger det på kommunstyrelsens bord.

Kommunstyrelsen har beslutat att göra en utredning om behovet av ett kulturhus. Utredningen ska vara klar i höst och Karin Thomasson är säker på att den kommer att visa på att det bör byggas ett kulturhus i Östersund.

– Jag förväntar mig att utredningen visar på det och föreslår att vi går vidare med frågan.

Karin Thomasson vill att det finns ett beslut om ett kulturhus innan den här mandatperioden är slut. Samtidigt behöver Länsbiblioteket rustas upp och Kulturskolans lokaler anses vara undermåliga.

– Det här är det absolut bästa tillfället att göra det på, är det någon gång läge att flytta Kulturskolan, och kanske slå ihop den med biblioteket, så är det nu.

Personligen drömmer Karin Thomasson om ett kulturhus vid Storsjöns strand. Förra veckan brann restaurangen Marité ned och på sociala nätverk har det framförts förslag om att ett kulturhus skulle kunna byggas där. På frågan om platsen där Marité stod skulle kunna användas till att bygga ett kulturhus svarar Karin Thomasson först ja. Sedan ändrar hon sig.

– Nej, jag tror inte att det vore den bästa platsen. Dels blir det för trångt där, dels behövs en restaurang i området, gärna i anslutning till hamnen. När jag tänker Storsjö strand så tänker jag mer gamla Beijer-tomten och bortåt.