Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalt bolag glömde ta betalt

Kommunala bolaget Strömsunds hyresbostäder sålde en hyresfastighet i Backe i slutet av 2006. Men fortsatte att betala värmen och höll på att glömma bort att debitera nya ägaren.

Annons

– Vi blev påminda när du ringde och hittade en minnesnotering att vi skulle ta ut för värmen från januari till maj 2007, så det är på väg ut nu, säger Tord Sjödin, vd på SHB, Strömsunds hyresbostäder.

Det var vid lägenhetsavvecklingen, enligt Strömsunds kommuns avtal med statliga Bostadskreditnämnden, som SHB i stället för att riva, sålde hyresfastigheten Strandvägen 4 i Backe för en krona till Thomas Nordgren-gruppen.

Men räkningarna på fjärrvärmen för fastigheten fortsatte SHB att betala under en tid. Utan att skicka räkning i sin tur till nya ägaren.

– Vi ägde två kåkar, varav en såldes till Thomas Nordgren. De gick på samma värmemätare och vi ville inte göra något åt det under den kalla årstiden, säger Tord Sjödin.

Omkopplingen så att den sålda fastigheten fick en egen mätare på fjärrvärmen skedde till juni 2007. Sedan dess skickar Jämtlandsvärme, även det ett kommunalt bolag, räkningarna direkt till Thomas Nordgren-gruppen.

– Så det är fem månader som vi inte har debiterat. Vi ville ha ett års förbrukning på fastigheten för att bakvägen kunna beräkna hur mycket de ska betala, säger Tord Sjödin.

Men det hann gå långt mycket mer än det året och var nära att glömmas bort helt. Det var ett kollsamtal från ÖP i förra veckan som väckte SHB i ärendet.

Den i efterhand uppskattade förbrukningen för Strandvägen 4 hamnade enligt Tord Sjödin på 100–110 megawatt-timmar. Utifrån de gemensamma värmeräkningarna för de två fastigheterna så blir det drygt 75 000 kronor som SHB höll på att glömma bort att debitera.

– Jag vet inte hur mycket räkningen blir på. Jag tycker det ser ut som ett taxafel från Jämtlandsvärme, så vi måste undersöka det först, säger Tord Sjödin, som inte heller har någon brådska med ärendet:

– Enligt reglerna har vi tio år på oss att debitera.