Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen arrangerar stormöte i Åre om gränshandel

För första gången arrangerar Åre kommun ett stormöte om gränshandeln. Mötet arrangeras i Åre efter att det står klart att en exploatör vill bygga ett köpcentrum vid E14 för shoppingglada norrmän.

I Storlien har gränshandeln vuxit explosionsartat de senaste åren. Henrik Weile, butikschef på Coop i Storlien, har länge försökt få Åre kommun intresserad av gränshandelns potential. Men han anser att han inte fått någon respons. Kommunen har bara har ögonen för Åre. Åre kommun är den enda gränskommunen som konsekvent negligerar möjligheterna till nya företagsetableringar och arbetstillfällen, menar han.

–Om Åre inte funnits skulle gränshandeln ha utvecklats, sa han i en artikel i ÖP i våras.

Trots kritiken har inte Åre kommun arrangerat några möten med Storlienborna. Men nu när det står klart att exploatören NHP Östersund vill bygga köpcenter med livsmedelsbutik och andra butiker på Kallströms lägda vid E14 seglar gränshandelsfrågan upp på Åre kommuns agenda. Planerna har nämligen mött starkt motstånd från företagare och bybor ICA-handlaren Lars Ocklind menar att en handelsetablering vid E14 skulle bli förödande för Åres bykärna. Köpcentret skulle innebära att norrmännen inte skulle behöva ta sig ner till byn för att handla.

–Sätter de upp ett köpcenter vid E 14 dör byn, menar han.

På torsdag arrangerar det nybildade Näringslivsrådet, där företagare och kommunen ingår, ett stormöte på Holiday Club. I annonsen står det att Åre kommun är intresserade av vad företagarna anser om utökad gränshandeln.

– Men alla är välkomna, det är ett stormöte, förtydligar kommunalrådet Leif Nord (M).

Han tycker inte det funnits anledning att arrangera likande möten i Storlien. Där har kommunen för flera år sedan sagt ja till en detaljplan som gör det möjligt att skapa ett handelscentrum. Att det inte finns något köpcenter i Storlien beror på att Lars Ranstam, Åre Storlien AB, inte hittat en exploatör som vill satsa. När det gäller etableringen i Åre har kommunen två triumfkort: planmonopol och det faktum att kommunen äger en grannfastighet som exploatören NHP Östersund vill köpa.

På mötet på torsdag ska Alliansen, Västjämtlands väl och Socialdemokraterna berättar om hur de ser på en gränshandelsetablering i Åre.

Leif Nord är tveksam över initiativet. Det finns bättre ställen att ha köpcenter.

– Jag skulle helst vilja se att det blev något på Lundhagslägdan i Järpen.