Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen avvecklar Torvalla

Barn- och utbildningsnämnden beslutade hösten 2013 att Ope skola ska läggas ned och senaredelen vid Ängsmogården flyttas till Torvallaskolan.

Någon dialog med berörda föräldrar före beslut har uppenbarligen inte ansetts nödvändig, utan beslut har, enligt barn- utbildningsnämndens ordförande, tagits med motivering "att göra prioriteringar utifrån de resurser som nämnden har för hela sin verksamhet".

Detta är ett sätt att förklara och motivera beslut, så att de flesta inte ska förstå vad det handlar om. En "jag vet bäst-attityd" och maktfullkomlighet som är skrämmande.

Beslutet innebär att ett stort antal elever i senaredelen kommer välja annan skola än Torvallaskolan. För senaredelen vid Ängsmon gäller:

Åk 6: Av 22 elever kommer högst 11 att flytta till Torvallaskolan.

Åk 7: Av 23 elever kommer högst 21 att flytta till Torvallaskolan.

Åk 8: Av 28 elever kommer högst 18 att flytta till Torvallaskolan.

Ingen av eleverna i åk 5 vid Ope skola kommer att välja Torvallaskolan åk 6 i höst.

Skolbeslutet innebär att antalet skolelever i Torvalla minskar med mer än 30 procent.

I samband med beslutet försäkrade kommunen att de klasser som flyttar från Ängsmogården till Torvallaskolan inte ska splittras eller förändras. Jag förutsätter att detta löfte infrias och löftet medför samtidigt att det skapas klasser med lågt antal elever.

Ekonomiskt fixar man väl detta genom "prioriteringar utifrån de resurser som nämnden har ...".

När skolbeslutet diskuterades under allmänhetens frågestund i höstas, utlovades allmänna färdmedel för nytillkommande elever vid Torvallaskolan. Det är dags att redovisa tidtabell för busslinje Optand-Ope-Opebacken-Ängsmon-Torvalla centrum.

I ett annat beslut har kommunen anslagit medel för utveckling av område Torvalla. Skolbeslutet innebär en avveckling av Torvalla och kan inte döljas genom konstgjorda politiska insatser.

Det viktigaste är inte vad som sägs, utan vad som görs.

Bengt Bengtsson, Ängsmon

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel