Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen backar efter kritik om väglyse

Efter kritik tar Strömsunds kommun ett kliv tillbaka och ändrar taktik vad gäller byte av gatubelysning.

– Från kommunens sida har vi ett nytt förslag som kommer att gå ut till byarna, säger Jörgen Pettersson.

2015 träder en ny lag i kraft som förbjuder användningen av kvicksilverlampor. Strömsunds kommun har därför beslutat sig för att ta tillfället i akt och byta till en mer effektiv och miljövänlig belysning i belysningsstolparna. Satsningen kostar 16 miljoner kronor men ska minska både förbruknings- och underhållskostnaden. Förra året fastställde kommunen i en policy att man endast ska tillhandahålla belysning där det finns fast boende. Något som retade upp bybor runt om i kommunen som befarade att byarna skulle släckas ner. Strömsunds kommun gav även de berörda fastighetsägarna en möjlighet att själva hyra belysningsstolpar som släckts till självkostnadspris. Men nu har man beslutat sig för att ta ett steg tillbaka.

– Kommunstyrelsen har beslutat om förändringar, säger Jörgen Pettersson som är chef för teknik och serviceförvaltningen på Strömsunds kommun.

– Nu har vi ett nytt förslag som ska skickas ut till berörda byar under mars månad.

I det nya förslaget har man bland annat tagit bort regeln som hotade släcka belysningsstolpar där avståndet mellan permanentboende översteg 400 meter.

– Vi hoppas få reaktioner från byarna och att vi får hjälp med synpunkter. Vi har redan bytt belysning i området mellan Backe, Rossön och Strömsund. Nu återstår Frostviken, Gäddede, Tåsjö och Hoting under 2014. Det nya förslaget gör att vi får se om allt igen och det är drygt hundra byar i kommunen som berörs så det är lite svårt att hantera, berättar Jörgen Pettersson.

Byborna i Ringvattnet har hela tiden varit oroliga för en nedsläckning av gatubelysningen genom byn. Men nu ser man ljusare på tillvaron.

– Jag är mycket positiv till att kommunen ändrat sig och att man samråder med byarna. Det är så kommunen ska fungera, säger Jan Bjurström som bor i Ringvattnet.