Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen bygger ut arenan om ÖFK går upp

Det lutar åt att Östersunds FK går upp i allsvenskan. Om det händer kommer kommunen att bygga ut arenan, meddelar AnnSofie Andersson (S)

Om Östersunds FK går upp i allsvenskan kommer Östersunds kommun att bygga ut Jämtkraft Arena. Det beskedet ger kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson (S)

– Ja, självklart. Allt annat vore ju hur fel och hur tokigt som helst, säger hon.

Fotbollsklubbens ordförande Daniel Kindberg vill att publikkapaciteten ska upp i minst 10 000, jämfört med dagens dryga 6 000.

– Det förstår jag. Ett sätt skulle väl kunna vara att flytta på restaurangbyggnaden och bygga en läktare där, säger AnnSofie Andersson.

– En för liten arena är inte bra. Om vi som ägare av arenan inte gör den större gör ju vi det svårare för ÖFK att få in pengar. Sedan är det upp till ÖFK att fylla läktarna, säger hon.

I pengar har det talats om en arenainvestering på 15-20 miljoner kronor. Den siffran kommer dock inte från kommunen.

– Det är en siffra som kommer från ÖFK, säger AnnSofie Andersson som tänker att klubben borde ha fog för sin bedömning.

Men någon beslutad prislapp är alltså inte klar och ligger längre fram i tiden.

Nu vill Andersson att det inom den närmaste tiden ordnas ett möte mellan kommunen och klubben.

– Vi har pratat om det, jag och Karin Thomasson med flera, om att vi ska sätta oss ner med ÖFK för att se vad som behövs. Det gäller bland annat att sortera olika delar. Å ena sidan, vad är det som krävs för ett allsvenskt lag och å andra sidan, vad skulle vara bra. Men vi har inte bestämt något datum för mötet, säger hon.

Det gäller att göra det snart, tycker hon.

– Vi måste se vad som måste göras redan nu i år. Vi måste utnyttja hösten. Vi behöver identifiera vad både ÖFK och ÖDFF har för behov och önskemål, säger hon.

Något regelrätt möte om arenautbyggnaden har inte kommunen och ÖFK ännu haft. Men i samband med vårens hyresbråk mellan parterna var arenafrågan och annat uppe på ett sammanträde i arbetsutskottet.

– Det var på vårkanten, i samband med de här förhandlingarna om hyran, som vi fick en presentation där Daniel Kindberg och Lasse Landin presenterade sin vision, säger AnnSofie Andersson.

Det finns många viktiga investeringar som står på tur i kommunen, berättar Andersson. Men något som talar till arenautbyggnadens fördel är att den investeringen skulle finansieras med höjd hyra och därmed inte gå på skattepengarna. Det var det upplägget som användes även när ståplatsläktaren byggdes.

Och det är ju just hyran som det varit så mycket bråk om under året mellan ÖFK och kommunen. Men Daniel Kindberg har sagt att klubben ”gladeligen” betalar en högre hyra om utbyggnaden görs.

AnnSofie Andersson hoppas nu att slutet av superettansäsongen går klubbens väg.

– Det är ju fantastiskt om ÖFK går upp, säger hon och tillägger att man hos kommunen är väl medveten vikten av saken. Hon tycker också att klubben ger en stolthet till staden och en fantastisk marknadsföring.