Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen: De flesta uppskattar våra besök

Kommunens hälsoskyddsinspektörer följer de regler som står i miljöbalken.

Annons

– Vi blir oftast väldigt bra bemötta och jag tror också att de flesta uppskattar våra besök, säger Lina Boström, hälsoskyddsinspektör i Östersund.

Inspektörerna följer de regler som står i miljöbalken.

– Socialstyrelsen är vår tillsynsvägledande myndighet som ger oss riktlinjer och allmänna råd för hur en hygienisk verksamhet ska bedrivas, men miljöbalken ligger som grund för inspektionerna, säger Boström.

Flera småföretagare menar att de inte känner igen det regelverk som kommunen följer. Och det är mycket möjligt att så är fallet.

– Men det är företagarnas skyldighet att känna till de regelverk som finns inom deras verksamhetsområde, säger Boström.

– Om reglerna i miljöbalken stämmer överens med de regler som respektive småföretagare har från sina respektive utbildningar kan jag inte svara på. Vi kan bara luta oss mot miljöbalken.

Taxorna i samband med inspektionerna varierar kraftigt. Vissa företagare får betala 1 200 kronor, andra upp emot 6 000 kronor för kommunens inspektioner.

– Tarifferna är beslutade av kommunfullmäktige och baseras utifrån en riskklassning. Finns risk för exempelvis blodsmitta, som för tatuerare och akupunktörer, blir avgiften högre, säger Borström som avslutar med att understryka att hon upplever att de flesta småföretagare hon besöker välkomnar kommunens inspektioner.