Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen får bakläxa

Härjedalens kommun får bakläxa från länsstyrelsen då de river upp en strandskyddsdispens som kommunen givit. Länsstyrelsen konstaterar en brist i kommunens handläggning av ärendet.

Före midsommar beslutade miljö- och byggnämnden i Härjedalen att en fastighetsägare i Funäsdalen skulle beviljas dispens från bestämmelserna om strandskydd. Strandskyddsdispensen skulle gälla vid avstyckning från fastigheten då en av de befintliga byggnaderna skulle användas som fritidshus.

– Enligt fastighetslaget får fastighetsbildning inom strandskyddat område genomföras endast om det är förenligt med strandskyddets syften, konstaterade kommunens i sin handläggning och mot bakgrund av detta hanterades ett förhandsbesked om avstyckning som en dispens från strandskyddet.

Länsstyrelsen har nu upphävt kommunens beslut och konstaterar att en brist i handläggningen föreligger.

– Strandskyddsdispens kan inte ges för en åtgärd som inte är kopplad till en direkt fysisk åtgärd. Här avser dispensen en avstyckning av en ny fastighet omfattande ett befintligt fritidshus, summerar Massimo Cati, arkitekt hos länsstyrelsen.

Vidare förklarar länsstyrelsens handläggare att kommunen ska hänvisa sökanden till Lantmäteriet, som efter eventuellt samråd med kommunen och länsstyrelsen bedömer om en fastighetsbildning kan ske.

Läs också:

Dispens för Strandskydd får mothugg

Ändra lagen om strandskydd

Fel att ge dispens för strandskydd

Bättre strandskydd gynnar glesbygden