Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen förlorar miljoner på felaktigt sopkundregister

Härjedalens kommun förlorar miljonbelopp på sopavgifter då kundregistret inte stämmer. Dessutom har kommunen upptäckt att ett flertal anställda hos Reaxcers underentreprenörer klarar sig undan den kommunala renhållningsavgiften.

– Det kundregister som vi tog över är rena soppan. Exempelvis har vi hittat 100-tals abonnenter som inte finns med som således snyltar på övriga kommunmedborgares bekostnad, säger Lars Bygdén (FP), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

– Än mer anmärkningsvärt är att det har kommit till kommunens kännedom att ett antal anställda hos Reaxcer Miljö AB:s underentreprenörer saknar renhållningsabonnemang hos Härjedalens kommun.

Det är Reaxcer Miljö som via sina underentreprenörer sköter renhållning och sophämtning i Härjedalen. Företaget har tidigare även skött fakturering och uppdatering av kundregistret. Vid årsskiftet 2010–2011 valde kommunen att själva sköta det administrativa.

– Det kundregister som vi tog över stämmer inte med verkligheten. Av olika anledningar verkar en del ha klarat sig undan att betala renhållningsavgifter och totalt handlar det om miljonbelopp, säger Lars Bygdén.

Bland de som klarat sig undan är anställda vid Reaxcer Miljö AB:s underentreprenörer.

Lars Bygdén vill inte gå in på hur många anställda som det gäller men har skrivit ett brev till ansvariga hos Reaxcer Miljö AB.

Härjedalens kommun kräver där en utredning av Reaxcer Miljö AB som visar vilka och hur länge som man varit avgiftsbefriad. Kommunen kommer sedan att fakturera dessa under den period som abonnemang saknats.

– Dessutom vill vi ha garantier för att inga otillåtna förmåner i fortsättningen ges eller tas av Reaxcer Miljö AB eller dess underleverantörer på vår bekostnad.

Han påpekar att kommunen jobbar med att bli ett föredöme när det gäller sophantering och i det arbetet ingår att hålla nere den fasta kostnaden för abonnenterna.

– Då ska det inte vara så att ett antal personer tillåtit sig själva att klara sig undan.

Reaxcers koncernchef Hans Ohlsson hade i går inte tagit del av brevet från Härjedalens kommun.

– Därför har jag svårt att uttala mig i frågan. Men det hela låter märkligt och skulle uppgifterna stämma, vilket jag inte vet, är det naturligtvis inget som är sanktionerat från oss, säger Hans Ohlsson.

– Men jag kommer naturligtvis att agera i den här frågan och kontrollera om det här verkligen kan stämma.