Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen har fullt förtroende för cheferna

Den politiska ledningen för Krokoms kommun uttryckte direkt efter domen sitt stöd för cheferna. Kommunen ser gärna att domen överklagas.

Annons

En timme efter att domen offentliggjordes så hade Krokoms kommun kallat till en presskonferens. De uttalade där sitt stöd för de två chefer inom socialförvaltningen som fällts för arbetsmiljöbrott.

– Vi har ett förtroende för våra chefer och det har framgått tidigare. Den ena har fått andra arbetsuppgifter och vår andra chef har under 4 år arbetat för att utveckla organisationen. Vi har ett fortsatt förtroende för våra chefer, säger kommunalrådet Maria Söderberg (C).

Det är den politiska ledningen som har arbetsgivaransvar för chefer på den nivån. Kommunchefen Ola Skyllbäck slår därför ifrån sig frågan om varför cheferna kunnat fortsätta arbeta trots att de var åtalade och nu även som fällda.

– Det är den politiska organisationen som anställer chefer på den nivån. Jag kan inte svara på det, säger han.

Han har tidigare tagit annorlunda beslut gällande avstängning av bland annat musikläraren Marie Stensby.

Om det här hade varit chefer underställda ditt ansvar, hade de fått behålla sina arbeten?

– Jag har aldrig varit med om den situationen. Man får analysera från fall till fall. I det här fallet säger den politiska ledningen att de har fullt förtroende och jag har inga åsikter om det. Och jag ska inte ha några åsikter om det, säger Ola Skyllbäck.

Den samlade politiska ledningen, kommunchefen och personalchefen gav alla intrycket att anse att kommunen gjort allt de kunnat kring situationen som ledde till att Lars Persson begick självmord. Några fel kunde de inte komma på att de gjort.

– Jag tycker inte man kan säga att vi gjorde något fel. Men vi kunde ha gjort mer, säger personalchefen Gunilla Sundqvist och betonar igen:

– Jag ser inte att det var direkta fel, vi kan säkert ha gjort mera.

Gunilla Sundqvist berättar att kommunen fortsätter att utveckla sitt arbetsmiljöarbete och att cheferna ska utbildas mer i arbetsmiljö och i hur rekryteringar ska ske.

– Det är också så att utredningar kring kränkningar där chefen är inblandad, inte längre ska göras av chefen. Den ska göras opartiskt och av företagshälsovården, säger Gunilla Sundqvist.

Maria Söderberg betonar också detta. Hon berättar att kommunen länge dragits med höga sjuktal bland sina anställda och det inleddes åtgärder mot detta redan innan den akuta situationen uppstod på Lars Perssons arbetsplats.

Krokoms kommun hoppas på att domen överklagas.

– Domen kommer att påverka samtliga arbetsplatser i hela Sverige och hur man jobbar med arbetsmiljödelegation, säger Ola Skyllbäck.

– Kommer en chef i framtiden att vilja ta emot arbetsmiljöansvar, frågar han sig.