Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen har inte råda att bygga fiskvägar

Att EON öppnar börsen och investerar i Strömsunds kommun ses som ett genombrott. Det skapar förutsättningar för utveckling av fiskeområden och ökad turism.

I Strömsunds kommun omsätter besöksnäringen 182 miljoner kronor per år och genererar 125 helårsanställningar. Fisketurister är en av de största grupperna som kommer. Men det går att utveckla mer, anser Anna Gillgren som är turistchef på Strömsunds kommun.

– Det är värt otroligt mycket att det går att återställa vattendrag, säger hon.

– Fiske är en jättestor produkt i vår kommun. Vi har mycket folk som fiskar i våra fjäll, men även i de fina vattendragen vi har på låglandet.

Att återställning av vattendrag får många positiva effekter konstateras även i Skogsstyrelsens rapport, från 2011, om miljöförbättrande åtgärder i Ångermanälven och Faxälven. Återställs vattendrag förbättras förutsättningarna för fiske avsevärt och mängden turister kommer därmed öka. Men det innebär även en utmaning att ta tillvara möjligheterna. Det vill säga att den lokala turistnäringen utvecklas – att boenden kommer till, att det finns fiskeutrustning till försäljning i området, att det finns lokala fiskeguider, båtuhyrningar med mera.

Från Strömsunds kommuns sida ser man som sin främsta roll att marknadsföra fisketurismen och vara med som part i fiskevårdande projekt. Men de har inga stora pengar att ställa upp med utan då behövs det andra aktörer.

– Det är så pass stora pengar, bara i Norrströmmen är det ett projekt på 2,5-3 miljoner. Det är pengar som kommunen aldrig skulle kunna bidra med, säger Anna Gillgren.