Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen har viktig roll för bredbandsutbyggnad

Det svenska bredbandsnätet är unikt på många sätt. Trots Sveriges stora geografiska yta ligger vi i toppskiktet när det kommer till bredbandsutbyggnad. I Jämtlands län har 42 procent redan i dag tillgång till en snabb och modern uppkoppling och siffran väntas öka ytterligare med fortsatt utbyggnad. Den svenska modellen, där kommunägda stadsnät tillsammans med privatägda aktörer stått för bredbandsutbyggnaden, är unik och måste värnas.

De första kommunala stadsnäten bildades på 1990-talet, med syftet att utmana det dåvarande statliga telemonopolet. Kommunerna var trötta på höga priser och bristande intresse för att bygga ny fiberinfrastruktur. Nu står det klart att de svenska stadsnäten med sina öppna nät varit en stor framgång. Utan dem hade Sverige haft både högre bredbandspriser och färre anslutningar.

Detta bekräftas bland annat av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. I en färsk rapport beskrivs hur stadsnäten spelar en avgörande roll på den svenska bredbandsmarknaden. Enligt OECD leder konceptet med öppna nät, som skapades av stadsnäten, till att pressa priserna och öka valfriheten för konsumenterna.

I en tid då allt större delar av samhället är beroende av en snabb och modern bredbandsuppkoppling är det avgörande att vi värnar den modell som gjort att Sverige ligger i framkant inom området. När regeringen nu ser över den nationella bredbandsstrategin är det viktigt att de skapar goda förutsättningar för de kommunägda stadsnäten så att de kan garantera en sund konkurrenssituation på marknaden också i framtiden.

Även om en försvarlig del av invånarna i Jämtlands län redan i dag har tillgång till bredband är skillnaderna mellan länets kommuner stora. Medan 67 procent av invånarna i Östersund har tillgång till en snabb och modern uppkoppling är motsvarande siffra i Ragunda 9 procent. En marknadssituation som präglas av konkurrens och lika villkor är det bästa sättet att främja utbyggnaden och digitaliseringen även i denna del av landet.

Karin Ahl

ordförande Svenska Stadsnätsföreningen

Mikael Ek

vd Svenska Stadsnätsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel