Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen hoppas utöka med fyra platser

Östersunds kommun hoppas utöka antalet dygnet runt-platser i förskolan genom en effektivisering av verksamheten.

10 platser kan bli 14.

Annons

– Så är tanken. Vi ska minska kostnaderna enligt ett budgetdirektiv och tittar på olika lösningar. Ett sätt kan vara att utöka den totala mängden platser och då väger vi även in den fristående förskolan som bedriver dygnet runt-verksamhet, säger Thomas Jonsson Strand vid barn- och utbildningsförvaltningen.

– Men när det gäller den kommunala delen siktar vi på 14 platser, det vill säga fyra fler än tidigare.

Hur resonerar ni kring effektiviseringen?

– Det är ett erfarenhetstänk som ligger i botten, framför allt när det gäller beläggningsgrad, säger Thomas Jonsson Strand.

– Nu är det svårt att hitta en bra liknelse, men man väl kan jämföra med en parkering som tio bilister har tillstånd att stå på. När någon är sjuk uppstår det en tom plats och då kan man tänka sig att man inför fler parkeringstillstånd än man har platser. Vi ser i alla fall den möjligheten.

Har efterfrågan på "nattis" ökat, om man ser det över tid?

– Jag har ansvarat för den här delen i två år och min bedömning är att det finns ett tryck, men att det inte är helt statiskt. Det är en ganska rörlig massa som behovet finns hos. Det räcker ofta med att någon byter tjänstgöring, så upphör samtidigt behovet av platsen.

– Så sett till efterfrågan tycker jag att vi håller en rimlig nivå vad gäller antalet platser. Förutsatt att de sökande uppfyller alla kriterier så har vi ganska bra koll på kön.

Det är just här, vad gäller själva grundkraven, som kritiken kan komma, menar Thomas Jonsson Strand.

– En del hör av sig till oss och tycker själva att de har en krånglig situation, att de borde vara berättigade till en plats på dygnet runt-förskola och så vidare. Men vi kan inte bortse från de kriterier som faktiskt finns uppställda för verksamheten.