Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kan skänka bort Thomée

Nu har Östersunds kommun kommit med ett förslag om att ångbåten Thomée ska skänkas bort.

Tidigare har kommunen försökt sälja Thomée, men nu har man i stället erbjudit att skänka bort den till den företagargrupp som tidigare visat intresse för att driva Thomée.

Det står i ett utkast som kommunen har skickat till företagargruppen, och som bekräftas av kommunens tillväxtchef Johan Redhe.

– Det är ett förslag till avtal och det är inte förhandlat än, säger han.

Han betonar också att det i slutändan krävs ett politiskt beslut.

I avtalet står bland annat att företagargruppen kan få båten till skänks om man står för renoveringen, och att man kan garantera minst 100 turer under en åttaårsperiod.

– Målet är att få båten i drift till nästa säsong. För det krävs det mycket hjärta och intresse, men givetvis också pengar. Jag hoppas att vi kan hitta en bra hemvist för Thomée, säger Johan Redhe.

Det är Curt Sillström som företräder företagargruppen, och han kommenterar förslaget om renoveringskrav.

– Det är rätt stora pengar, så båten blir ju inte gratis direkt. Det handlar om minst en halv miljon kronor och sedan besiktningar, säger Curt Sillström.

Nu ska företagargruppen träffas och ta ställning till kommunens förslag.

– Det gör vi kanske i slutet på nästa vecka, säger Curt Sillström.

Personligen vill han att ”Arvesundsgänget” – som sköter ångaren Östersund – ska vara med i konceptet. Om inte är han inte intresserad.

– Om det blir ett nej från Arvesund, då är det inget att fundera på, från min sida i alla fall. De har ju visat att det går att driva en båt på ideell basis, med ångaren Östersund.

Egentligen tycker han att kommunen själv borde äga Thomée.

– Det är småpengar för kommunen, säger han.

I vintras annonserade Östersunds kommun två gånger för att försöka få Thomée uthyrd.

Fem olika konstellationer av intressenter kontaktade kommunen, men ingen ville hyra Thomée med de krav som fanns: att ha båten i trafik för allmänheten, utan bidrag från kommunen.

I februari tog en oenig kommunstyrelse beslutet att sälja Thomée. Det var majoriteten S, C och MP som röstade för. Majoritetens argument för försäljning var att eftersom det inte gått att hitta någon intressent som ville hyra Thomée så var försäljning bättre.

Sedan dess har man förhandlat med köpare, men inget har blivit klart. Båten kördes inte i somras och står sedan länge i Arvesund.

I ÖP:s ”Kan du lova”-satsning ställdes frågan ”Kan du lova att ångaren Thomée kommer i sjön nästa sommar?”. Då svarade samtliga partier i kommunen ja, utom MP och SD.