Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kan sluta driva fritidsgårdar

Fyra fritidsgårdar i Östersunds kommuns ligger ute på anbud. Björn Sandal (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, ser gärna att de drivs på ett alternativt sätt.

– Vi får en större mångfald, säger han.

Det är i nuläget kommunen som driver fritidsgårdarna i Valla, Lillsjön, Lugnvik, och Lit. Men det kan förändras inom en snar framtid. Fritidsgårdarna ligger just nu ute på anbud och kommunens ambition är att de ska drivas på ett alternativt sätt.

Ett sådant exempel är fritidsgården Parkgården som drivs av föreningen IFK Östersund.

– Jag vet att det finns föreningar och organisationer som vill bredda sin huvudverksamhet och som skulle vara intresserade av att driva en fritidsgård. Det skulle också bidra till att de får en helt annan roll i samhället, säger Björn Sandal.

För föreningens sida kan detta vara ett sätt att få in lite mer pengar. Det kan också bli ett sätt att rekrytera nya medlemmar, enligt Björn Sandal.

– Men att driva en fritidsgård är ingenting som man blir rik på, säger han.

Han ser även att detta kan bli en vinst för kommunen i form av en större mångfald när det gäller fritidsgårdsverksamheten.

– Det skulle kunna resultera i att fler blir delaktiga i kommunens arbete. Det kan bli ett större engagemang helt enkelt. Vi gör inte det här för att spara pengar, utan vi ser ett mervärde i detta, säger han.

Björn Sandal säger att han gärna ser att föreningar och organisationer som har förankring i närsamhället lägger anbud på en fritidsgård. Men om det inte kommer in några anbud kommer kommunen fortsätta att driva verksamheterna precis som i dag.

Även Pär Löfstrand (fp), vice ordförande i barn- utbildningsnämnden är positiv till att fritidsgårdarna kan drivas på ett alternativt sätt.

– Det här kan göra att om man får fritidsgårdar som har lite olika inriktningar, och det är väldigt positivt. En fritidsgård med inriktning mot musik skulle exempelvis kunna främja kulturlivet i Östersund. Men det är viktigt att alla som vill får vara med och att ingen utesluts, säger han.

Den förening eller organisation som vill driva en fritidsgård kommer att kunna göra det från och med augusti år 2014 och tre år framåt.