Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kände till självmordstankar

De åtalade cheferna i Krokoms kommun kände till att den anställde funderade på att ta sitt liv. Det kom fram när den uppmärksammade rättegången om mobbning fortsatte under onsdagen.

Jan Persson, psykiatrisamordnare på Krokoms kommun, blev uppringd av den anställde som kände sig mobbad av sin arbetsledare. Det var ungefär två veckor innan han tog sitt liv.

– Han var förtvivlad och berättade att han hade tagit fram repet, säger Jan Persson, som var målsägarbiträdets vittne under rättegången i går vid Östersunds tingsrätt.

Efter samtalet gick Jan Persson till kommunhuset för att meddela personens chefer om den information som han hade tagit del av.

– Då sa de att han hade blivit erbjuden att träffa en läkare, säger Jan Persson.

Det var den 10 juni år 2010 som den anställde inom Krokoms kommun tog sitt liv. Han kände sig mobbad av sin chef och ville bli omplacerad. Men kommunen ansåg att han hade misskött sig och ville avskeda honom.

– Han tog beslut i frågor utan att ha befogenhet och så bröt han mot sekretessen, säger försvarets vittne Gunilla Sundqvist, personalchef i Krokoms kommun.

Åklagaren Åse Schoultz frågade Gunilla Sundqvist om det gjordes en polisanmälan när kommunen misstänkte ett sekretessbrott, men det gjordes inte.

– Det är inte kommunen som beslutar om det är ett sekretessbrott, utan det gör en åklagare, så varför anmälde ni inte? frågade Åse Schoultz.

– Det vet jag inte, svarade Gunilla Sundqvist.

Förhandlingen blev som mest intensiv när just Gunilla Sundqvist frågades ut. En del av frågorna handlade om en utredning som kommunen gjorde angående kränkande särbehandling. Utredningen skulle ge svar på om den anställde blev mobbad av sin chef, men enligt målsägarbiträdet Peter Bergqvist, var inte den gjord på ett objektivt sätt. Han menar att utredningen borde ha gjorts av en oberoende part. I utredningen kom kommunen fram till att den anställde inte var mobbad.

– Om utredningen hade gjorts på ett bra sätt kanske han hade levt i dag, säger Peter Bergqvist.

De två cheferna misstänks för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. I dag avslutas rättegången.