Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kritiserar SIS:

Östersunds kommun fick reda på planerna att lägga ner Frösö LVM-hem via media.
– Det är inte ett seriöst sätt att informera, säger kommundirektören Bengt Marsh.

Nu börjar protesterna mot förslaget att lägga ner Frösö LVM-hem ramla in.

Östersunds kommun har lämnat in en skrivelse till generaldirektören för Statens institutionsstyrelse (SIS) – Eva Persson-Göransson. Där kräver kommun att SIS omedelbart lämnar en redovisning av underlaget för beslutet om avveckling, att alternativa möjligheter till åtgärder samt att myndigheten väger in regionalpolitiska överväganden.

– Vi anser att man måste ha en regionalpolitisk syn på beslutet. 50-tjänster i Östersund betyder mer än exempelvis i Örebro. Östersund har högre arbetslöshet, säger Bengt Marsh.

Men framför allt vänder sig kommunen mot att de aldrig fick reda på planerna på ett tidigare stadium.

– Vi tycker att de har hanterat det här på ett felaktigt sätt. Man borde ha haft en kontakt med kommunen i förväg. I den kontakten borde SIS ha presenterat underlagsmaterialet. Vi har aldrig fått ta del av det. Vi har förståelse för att staten måste vara kostnadseffektiva. Men vi anser inte att de har en helhetssyn sett ur en regionalpolisisk synvinkel, säger han.

De har även skickat skrivelsen till socialtjänstministern Maria Larsson.

– Vi hoppas att socialministern kan påverka ärendet, även om det inte går att använda ministerstyre. Men vi hoppas att hon kan vara med och påverka för att ta en regionalpolisisk hänsyn, säger Marsh.

Även socialdemokraterna protesterar mot planerna att lägga ner Frösö LVM-hem läggs ner. Riksdagsledamoten Berit Andnor (s) vill veta om socialtjänstminister Göran Hägglund tänker vidta några åtgärder.

- Nu har Statens Institutionsstyrelse (SIS) meddelat att behandlingshemmet läggs ner av kostnadsskäl, trots att de tunga missbrukarna har blivit fler. Inga som helst analyser har gjorts över konsekvenser, kostnader och alternativa besparingsåtgärder, skriver Berit Andnor i en fråga till socialministern.

Hon menar också på att Mittuniversitetet och Birka Folkhögskola har ett nära samarbete med Frösö Behandlingshem och att utbildningarna kommer att påverkas negativt om behandlingshemmet läggs ner.