Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen letar gift i Storsjön

Flera kommuner i södra Sverige har tvingats stänga av sitt dricksvatten efter att höga halter av den giftiga kemikalien PFOS hittats i det. Nu befarar Östersunds kommun att det även kan finnas i Storsjön.

Hårdast drabbad av alla kommuner är Kallinge i Blekinge län, där små barn har haft uppemot tio gånger så höga gifthalter i sig som anses vara hälsosamt på sikt, enligt SVT:s nyheter på nätet.

Där tror man att en närbelägen flygflottilj stått för utsläppen eftersom kemikalien finns i det brandsläckningsskum som militärerna använde i sina brandövningar fram till 2003.

I Östersunds kommun befarar man nu att det kan finnas liknande föroreningar i Storsjön eftersom Frösöns förra flygflottilj, F4, hade liknande rutiner med samma kemikalier fram tills dess att den lades ner.

I december startade Vatten Östersund ett kartläggningsarbete som gick ut på att beräkna var eventuella föroreningar kunde hittas. I februari togs sedan vattenprover från Storsjön vid Minnesgärdet och från olika vattentäkter inom det område som ringats in.

Enligt hälsoskyddsinspektören Ann-Charlotte Johansson ser det än så länge bra ut.

– Vi har inte hittat något som ligger över detektionsgränsen. Med andra ord är det så lite av det här ämnet att vi inte ens får ett mätbart resultat, säger hon.

Men provtagningarna kommer ändå att fortsätta de nästkommande månaderna för att inspektörerna ska kunna känna sig helt förvissade om att giftet inte finns någonstans där det riskerar att tas upp i dricksvattnet.

– Vi kommer att dela upp arbetet mellan oss, Vatten Östersund och Länsstyrelsen och vi försöker just nu hitta en tid då vi kan sätta oss ner för att bestämma hur vi går vidare med det här, säger Ann-Charlotte Johansson.

Enligt uppgift ska jakten på PFOS ha kommit i gång även i Krokoms kommun.