Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen missade rapportera sena beslut

Härjedalens kommun har inte rapporterat för sent utförda beslut, eller beslut som inte alls har verkställts, under de senaste fjorton månaderna. Det handlar om beslut inom socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. 

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har inte fått in några rapporter från Härjedalen under sista halvåret 2013 och hela 2014. 

– Vi har frågat efter rapporterna och under hösten ska vi ta tag i de kommuner som inte har rapporterat. De får förklara varför de inte har rapporterat – till att börja med, säger Sven Mikko, handläggare på Ivo. 

Omsorgschef Maria Dillner-Vestberg meddelar först att kommunen har rapporterat. Sedan hänvisar hon raskt vidare till en assistent vid socialförvaltningen. Men uppgifterna har inte rapporterats. De har blivit liggande på socialförvaltningen i väntan på att kommunens ska ordna ny inloggning. 

Socialnämndens ordförande Anna-Lena Andersson (S) ser allvarligt på att det som ska göras inte har blivit gjort. 

– Vi måste se över var det har brustit och vidta åtgärder för att skapa rutiner och uppföljning så att det fungerar i framtiden, säger hon. 

Oppositionsrådet Victor Ericsson (M) anser att det som har hänt är allvarligt. 

– Jag undrar hur kommunen sköter sina rutiner och riktlinjer och jag hoppas att de snarast löser det, säger han. Inte heller kommunens revisorer har fått rapporterna.