Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen misstänker: Lillsjön försuras

Kommunen misstänker att Lillsjön håller på att försuras. Orsaken tros vara den stora snötippen i Odensala, som fungerar som Östersunds största upplag för snö.

– Det är klart man blir oroad, säger Sven-Olof Gustafsson, miljöstrateg på Östersunds kommun och tillsynsansvarig för snötippen.

Provtagningar i sjön visar på ett förändrat pH-värde, från 8,5 till 7,5 på pH-skalan, vilket motsvarar en tio gånger surare vattenmassa. Utöver det visar mätningar att grundvattnet påverkas av snötippen genom kraftigt förhöjd kloridhalt, sulfathalt och salthalt sedan tidigare. Mätningarna har gjorts vid Haglundskällan mellan snötippen och Lillsjön och källans uppträngande grundvatten rinner rakt ner till ytvattnet i Lillsjön.

– Lillsjön är en viktig sjö för oss när det gäller friluftsliv och bad och man kan konstatera att snötippen innehåller giftiga ämnen som metaller från däckslitage och vägsalt, säger Sven-Olof Gustafsson.

Men han tror att orsaken till sjöns försurning kan vara flera.

– Det kan även bero på handelsområdet i Lillänge och industriområdet i Odenskog. Bland annat har ju en parkering med en massa bilar tillkommit, säger han.

För att komma tillrätta med problemen i Lillsjön har Sven-Olof Gustafsson begärt ett möte med samhällsbyggnad som har ansvar för snötippen. Bland annat finns ett krav på att uppsamlingsdammen nedanför snötippen ska utvidgas.

Men boende i området är oroade för sjön.

– Det är väl ganska självklart att det blir såhär när det rinner ner vatten. Det är lite synd att alla åtgärder som kommunen gör för att hålla sjön fräsch mer eller mindre motarbetas av snötippen. Bland annat vet jag att de har gjort lite miljödammar och vattenfall för att syresätta vattnet, säger Göran Åhlin.

Han är även oroad över att sjön ser ut att hålla på och växa igen.

– Något fel måste det vara, men vad det beror på vet jag inte.

Men Sven-Olof Gustafsson på kommunen är mer oroad för djur och växtlighet.

– Det är inga förhöjda ämnen av näringsämnen så det borde inte växa igen, men pH-värdet kan däremot påverka flora och fauna på lång sikt om ingenting görs.