Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen och kyrkan erbjuder stöd efter brand

En person befaras ha omkommit i den brand som bröt ut tidigt på lördag morgon i centrala Sveg. Nu erbjuder både kyrkan och kommunens krisgrupp stödsamtal för den som behöver.
– Alla är välkomna, säger diakon Roger Ideborg, ansvarig för kommunens Posom-grupp.

På lördagen samlades kommunens krisgruppp på äldreboendet Senioren, bara ett stenkast från brandplatsen, där en person befaras ha omkommit i en husbrand på lördagsmorgonen. Åtta personer tog sig ut ur det totalförstörda huset men en saknas och enligt polisen befaras denne ha omkommit. Fem personer fördes till sjukhus.

– De som inte fördes till sjukhus tar vi hand om nu och erbjuder stödsamtal, säger Roger Ideborg som är ansvarig för kommunens krishPOSOM-grupp.

– Vi pratar även med de som var först på platsen och hjälpte till. Och så försöker vi spåra upp alla som bor i husen runt omkring för att kolla hur de mår.

POSOM står för psykiskt- och socialt omhändertagande och är en nationell organisation med krisgrupper flera av landets kommuner, däribland i Härjedalen.

– Vi har kallat in fem stödpersoner, två präster och en diakon som är beredda att ge stödsamtal åt de som behöver, säger Roger Ideborg.

Även de som mår dåligt över det som hänt men inte har någon koppling till själva branden?

– Alla är välkomna.

Även Svenska kyrkan erbjuder stöd. Församlingsgården i Sveg är öppen för den som behöver stödsamtal och annan omvårdnad. Där finns präst och sjukvårdspersonal tillgängliga.

Telefonnumret till Posom-gruppen är 0680-161 00.