Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen ordnar skola i hotellets lokaler

Det blir skola och förskola på asylboendet på Åre Continental Inn.
– Skolfrågan har varit den viktigaste och svåraste saken att lösa, säger Åre kommuns integrationschef Martin Söderström.

När Åre Continental Inn för två veckor sedan slog upp dörrarna till kommunens första asylboende var inte kommunen inblandad i processen. Det är Migrationsverket som upphandlar och har ansvar för asylboendet. Men det är kommunerna som får se till att barnen har tillgång till skola och förskola.

– Vi visste ju att det förr eller senare skulle öppnas ett asylboende i kommunen. Så vi har gjort upp en plan för att vi ska ha en beredskap, berättar Martin Söderström.

Åre kommuns plan är att till en början öppna en skola och förskola i Åre Continental Inns lokaler. Rekryteringen är avklarad men exakt vilken lokal på hotellet som ska användas är inte helt bestämt.

I dagsläget finns omkring 15 barn på asylboendet i Björnänge.

Det är ju osäkert hur länge barnen bor på asylboendet i Björnänge. Familjer får, så snart Migrationsverkets lägenheter blir lediga, flytta från asylboendet. För att barnen inte ska behöva uppleva för många uppbrott är det bäst att de kan får sin skolgång på asylboendet menar Martin Söderström.

– Vi måste tänka på barnens bästa i första hand och se till att de får så få uppbrott som möjlig.

– Vi gör så här i alla fall i början. Sedan får vi kanske ompröva beslutet.

Martin Söderström är nöjd över hur asylboendet ser ut i Björnänge. Han tycker att hotellet löst allt mycket bra.

– Det ser väldigt bra ut. Jag är inte orolig, vi har haft ett bra samarbete med Åre Continental Inn.

Läs mer:

Många vill hjälpa de asylsökande i Åre

Åre kommun har informationsmöte om asylboendet

Bert Karlsson vill starta asylboende i Åre

Nytt asylboende i Åre ska finansiera skidliftar