Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen överger ekonomiska mål

Krokoms kommun överger sina ekonomiska mål under de närmaste åren. Resultaten kommer att mer än halveras.

– Stora besparingar ska göras. Men trots den ekonomiska krisen måste ändå kvaliteten upprätthållas i vård, skola och omsorg.
– Och samtidigt är det också mer fördelaktigt att göra investeringar i en lågkonjunktur, säger kommunalrådet Maria Söderberg (C).
Majoritetens budgetdirektiv, rambudget för 2010 och plan för 2011-2012, presenterades och bordlades vid onsdagens kommunstyrelse.
Resultaten budgeteras till mellan 6 och 8,6 miljoner kronor. För att leva upp till målet att ha god ekonomisk hushållning ska överskotten vara minst de dubbla.
Som ÖP tidigare berättat beräknas kommunen tappa cirka 35 miljoner kronor i skatteintäkter på tre år.
Det innebär kraftiga besparingar för socialnämnden och barn– och utbildningsnämnden som nästa år omsluter 217 respektive 197 miljoner kronor.
I socialnämndens sparpaket ingår bland annat nedläggning av äldreboendet Spinnrocken i Nälden med tio platser.
För barn och utbildningsnämnden väntar förmodligen nedläggning av ett antal skolor.
Däremot blir vårdnadsbidraget, som infördes 1 januari, kvar. Men efter årets slut ska det presenteras en utvärdering till kommunfullmäktige av hur vårdnadsbidraget använts, framtida behov och vilka alternativa kostnader kommunen haft om det inte funnits.
Den budgeterade kostnaden för vårdnadsbidraget är 600 000 kronor per år.