Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen överklagar beslut om resebidrag till flykting

En ensamkommande flyktingpojke ska få en besöksresa till Iran betald av kommunen, det slår Förvaltningsrätten fast i en dom. Men nu överklagar kommunen domen till Kammarrätten.

En ensamkommande 16-åring som fick uppehållstillstånd i maj i fjol i Sverige ansökte hos kommunen om extra bidrag för att betala en besöksresa till sin familj i Iran, där hans mamma och syskon bor.

Kommunen avslog ansökan med hänvisning till att resan inte på ett tillfredsställande sätt kunde garantera 16-åringens säkerhet och att det bidrag som pojken redan tillhandahöll av kommunen var tillräckligt för att finansiera resan på egen hand.

Förvaltningsrätten var dock av en annan åsikt och slog fast i sin dom att flyktingpojken hade rätt att få resan betald av kommunen. Förvaltningsrätten hänvisar till att Socialnämnden ska utfoma vården så att den främjar den enskildes samhörighet med anhöriga och närstående.

Förvaltningsrätten anser också att pojken som är den äldste sonen i familjen har ett behov av att besöka sina syskon och sin mamma. "Dessutom har han enligt sin kultur ett ansvar för familjen fastän han är ett barn", skriver Förvaltningsrätten i sin dom. I Av domen framgår också att flyktingpojken under sitt år i Sverige sparat ihop 6 500 kronor på ett bankkonto och att hans bidrag från kommunen, förutom boende och mat, uppgår till 3 905 kronor i månaden. Enligt Förvaltningsrätten ska de sparade pengarna inte räknas som inkomst vid bidragsprövning därför anser domstolen att den minderårige pojken är berättigade till ett resebidrag för en umgängesresa för 4 045 kronor. Förvaltningsrätten anser inte heller att kommunen i sin utredning kunna styrka att det föreligger några risker för den unge mannens hälsa eller säkerhet att resa till Iran.

Den berörda kommunen i länet har nu överklagat Förvaltningsrättens domslut till Kammarrätten.