Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen ser över insatser till funktionshindrade

– Huvudsyftet är att se till att varje brukare får rätt stöd.

Det säger Carina Zetterström (C) om det pågående arbetet med att ändra riktlinjerna för kommunens insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om särskilt stöd för vissa funktionshindrade (LSS).

Vård- och omsorgsnämnden har redan tidigare tagit beslut i frågan, berättar ordförande Carina Zetterström.

– Vi bad förvaltningen se över biståndsriktlinjerna. Vi ska inte vara generösare än rättspraxis. Och våra övriga riktlinjer måste också stämma överens med dem vi tog i förra beslutet, säger hon.

Förvaltningen får dessutom i uppdrag av politikerna att göra en översyn av anhörigstödet i sin helhet, och också att utreda servicetjänsterna.

Handlar det om att skärpa kraven, få mer kontroll och spara pengar?

– Huvudsyftet är att se till att varje brukare får rätt stöd, säger Zetterström.

Hon berättar att exempelvis uppföljningen måste bli bättre. Som när någon först får hjälp utifrån ett visst behov, och ett halvår senare blir bättre, då ska hjälpen minskas.

– Och tvärtom, om någon blir sämre. Man ska få det som man har behov av.

Samtidigt får vård- och omsorgsförvaltningen nio miljoner kronor extra till LSS-boenden, från en central pengabuffert hos kommunen.

– Det är en buffert för LSS-boenden som man har valt att lägga hos kommunstyrelsen. Vi begärde tio miljoner därifrån och fick nio.

Men handlar det om att ni har fått ökade kostnader?

– Nej, det är inte därför vi får dem, säger Carina Zetterström.