Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen ska spara 28 miljoner på barn och skola

Sparkraven på kommunen stannar på 70 miljoner kronor för nästa år. Största summan ska sparas på barn och skola.

Nästa år ska barn- och utbildningsnämnden ta bort verksamheter motsvarande 28 miljoner kronor.

Det står redan nu klart att kommunen slopar målet att avdelningarna i genomsnitt ska ha 17 barn, inte bara över sommaren som ÖP berättade för några dagar sedan, utan på längre sikt.

Grundskolan kommer också att känna av nedskärningarna.

– Ja, självklart kan det bli det. Och startar Prolympia en privatskola för tidigaredelen så försvinner 240 barn från kommunens skolor. Det är klart att det påverkar.

Till skillnad från förskolan minskar antalet elever i grundskolans senaredel, alltså årskurs 6–9. På dessa skolor kan det bli uppsägningar av personal.

Björn Sandal sammanfattar budgetkravet som ”mycket tufft”.

– 28 miljoner är mycket pengar, men nämnden har näst största budgeten av nämnderna. I procent är det 3 procent, säger Björn Sandal.

Kommunens andra stora nämnd ansvarar för vård och omsorg. Sparkravet på den läggs på 17 miljoner kronor. I procent betydligt mindre än barn- och utbildning, men utrymmet för nerskärningar är mindre eftersom 25 procent av äldrevården är utlagt på andra, säger nämndordförande Katarina Nyberg Finn (S).– Hur vi ska göra det är nästa steg.

Den största orsaken till åtstramningarna är de minskade skatteintäkterna på grund av lågkonjunkturen.

Som ÖP har berättat tappar Östersund 100 miljoner kronor i skatteintäkter.

– Vi tror att vi klarar det, men det förutsätter att vi kommer igång med åtstramningar redan i vår. Om vi inte lyckas spara mer än 30 miljoner kronor under 2009 blir det mer vi måste ta nästa år, säger kommunalrådet Jens Nilsson (s).

Den lista över 5 procents nedskärningar som alla förvaltningar har lämnat in skulle ge 140 miljoner kronor. Den tänker kommunledningen plocka fram om det behövs.

– Vi har att ta av, säger Jens Nilsson.