Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen ska stoppa försäljning av olaglig mjölk

Åre kommun stoppar försäljningen av den olagliga Åremjölken.

– Det är provokation och demonstration för att få uppmärksamhet, konstater Josefin Päiviö Jonsson som är miljöchef.

Josefin Päiviö Jonsson, ny miljöchef på Åre kommun, berättar att myndigheten definitivt ska agera mot försäljningen av Åremjölken men det är inte avgjort hur man ska gå tillväga.

Bakgrunden till historien är att Åre Bondgård satt upp en mjölkautomat i Station Åre. Kunder som vill köpa opastöriserad mjölk på flaska ska kunna göra det genom att stoppa in 20 kronor i myntinkastet.

Åre Bondgård, med Jörgen Andersson i spetsen, är medvetna om att man begår en olaglig handling. Aktionen görs för att Åre Bondgård vill att lagen om pastörisering ändras och att det blir fritt att sälja färsk, obehandlad mjölk direkt till kunderna utan att behöva gå via mejerierna.

Miljökontoret har redan ägnat många timmars arbete i ärendet. De har tidigt fått kännedom om mjölkautomaten. Josefin Päiviö Jonsson påpekar att aktionen får rättsliga följder, men exakt vad det blir är för tidigt att säga nu.

Men det är inte bara försäljningen som myndigheten har ögonen på. Det är olagligt att transportera mejeriprodukter utan tillstånd, det krävs att hanteringen registreras vilket inte har gjorts. Dessutom är själva automaten, där mjölken tappas upp på glasflaskor för 20 kronor litern, inte kontrollerad och godkänd.

Hon påpekar att konsumenterna utsätts för fara när mjölk säljs på det här sättet. Att opastöriserad mjölk säljs i andra europeiska länder är sant, men i de länderna finns regelverk och mjölken kontrolleras rigoröst av veterinärer innan den når konsumenterna.

I det här fallet vet inte konsumenterna om mjölken som säljs är fri från farliga bakterier eller virus, den har ju inte kontrollerats, menar Päivö Jonsson.

– Man ska vara medveten om att det här är en icke kvalitetssäkrad produkt som man säljer, säger hon.