Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen ställer krav på vak vid livets slut

I tisdags berättade Karin Zidén om sin 93-åriga mammas sista timmar i livet. Attendo Care sa då att det saknades krav på vak från kommunen. Fel, säger Linn Berglin (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

I en intervju med ÖP kritiserade Karin Zidén hur Attendo Care hade skött hemtjänsten för hennes mamma. Speciellt kritisk var hon till att det inte fanns någon personal som kunde ringas in på vak när det stod klart att 93-åriga Birgit låg för döden.

Karin berättade också att detta var andra gången bristen på någon som kunde ringas in hade upptäckts. Första gången var i augusti i år. Mamman avled i början på oktober.

Men Attendo Care som har hand om hemtjänsten på Horsberg kommenterade att det saknades krav på vak från kommunens sida. I praktiken försöker man alltid ringa in någon, men det finns inget krav på att det ska finnas någon på plats.

Pressansvarige Charlotte Näsström Morén i Danderyd sa så här:

– Det finns inga rutiner kring att alltid ha nattvaksjour, man får söka personer i verksamheten. Det finns inget heller i avtalet med kommunen som säger att det ska finnas, säger hon.

Men det är helt fel, enligt Linn Berglin (S). Hur Attendo Care löser uppgiften är inte kommunens sak att avgöra, det vill säga om det ska finnas jourlistor eller ej. Men ATT det alltid ska finnas vak är ett måste.

– Vi har samma krav på våra egna verksamheter och på andras. Krav på vak finns i förfrågningsunderlaget det är ett absolut krav. Det ska också finnas en distriktssköterska som stöd för personalen och ingen ska behöva dö ensam om man inte vill det. Sista tiden ska det kallas in vak, säger hon.

– Det går alltid att lösa det på något sätt. Man kan kräva in folk eller sätta sig själv. Men vi har inget krav på hur det ska ske. Men det ska finnas en individuell plan för varje brukare på hur det ska se ut när sista stunden kommer.