Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen svarar på kritik om vindkraft

Planerna på en vindpark i Norrbyn har lett till stridigheter både i kommunhuset och utanför, med anklagelser om jäv, smussel och korruption. Nu svarar kommunen på kritiken.

För drygt en vecka sedan gick det nystartade vindkraftsbolaget Affloardal Energi AB ut och berättade att de hade kommit överens med samhällsbyggnadsnämnden i Krokoms kommun om att hyra en skogsfastighet i Nordbyn.

Planen är att det ska byggas vindkraftverk på och runt den kommunala fastigheten och nyheten fick starka reaktioner. Dels i sociala medier där det pratades om jäv, politisk korruption bland motståndare till projektet och där en person nu också har blivit polisanmäld för förtal.

Men även från kommunstyrelsen kom det reaktioner. Vänsterpartisten Jörgen Blom upplever att hela processen skett i det fördolda eftersom varken kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige har involverats i uthyrningsprocessen.

Men det stämmer inte enligt kommunchefen Ola Skyllbäck.

– Kommunfullmäktige har visst tagit beslut i den här frågan. Det gjorde man 2009 då man bestämde att man ville ha vindkraftparker i Krokom och antog en översiktsplan som visade var de kan placeras, säger han.

I samband med att översiktsplanen antogs fick kommunens samhällsbyggnadsförvaltning i uppdrag att hitta vindbolag som kunde hyra marken och enligt fastighetschefen Tomas Nilsson så är det helt enkelt detta politiska uppdrag man nu har utfört.

– Vi har haft diskussioner med olika intressenter sedan 2009 men alla har runnit ut i sanden av olika anledningar. Den här gången har det varit lättare eftersom det är de som äger marken intill kommunens fastighet som vill hyra den, säger Tomas Nilsson.

På hans förvaltning tar man regelbundet tjänstemannabeslut i samma storleksordning som Norrbyn, berättar han, både sett till pris och längd på kontraktet, men just i den här frågan gjorde de ett undantag eftersom frågan är så omdiskuterad.

– Vi tyckte att det här ändå var så viktigt att vi ville ha ett politiskt beslut på det och det var så samhällsbyggnadsnämnden blev involverad, säger Tomas Nilsson, som vill vara tydlig med att uthyrningen av marken inte per automatik innebär att det faktiskt blir en vindpark i Nordbyn.

– Det är en lång process att få tillstånd för att bygga vindkraftverk och skulle det inte bli något av så finns det en klausul i kontraktet som gör att det kan brytas, säger Tomas Nilsson.