Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tänker köpa Jämtkraft Arena

Östersunds kommun är på väg att köpa Jämtkraft Arena av arenabolaget för 40 miljoner kronor. Förslaget ska till kommunstyrelsen för beslut nästa vecka.

Kommunen är redan ensam ägare i Östersunds sport- och eventarena AB – som äger arenan – efter att ha köpt de aktier som tidigare ägdes av Östersunds Fotbollsklubb. Aktierna köptes i måndags efter ett beslut i styrelsen i Östersunds Rådhus AB. Kommunen betalade 70 000 kronor för dem, samma summa som ÖFK lade in.

Nu föreslår tjänstemännen i kommunledningsförvaltningen att kommunen ska köpa själva arenan av arenabolaget.

– Det är lite tufft att ha ett bolag som äger bara en fastighet, det är inte särskilt effektivt och drar mycket byråkrati. Nu kan det bli samordning. Det finns bara fördelar, säger Bert-Olof Åkerström, biträdande kommundirektör.

Om kommunen nu äger bolaget, varför måste man då köpa arenan?

– Man köper inte bolaget, utan det som finns i bolaget, alltså arenan, och den har ett bokfört värde på 40 miljoner, säger Åkerström.

Arenabolaget kommer i så fall att försvinna på sikt, och kommunen kommer att ta över driften av arenan från bolaget Driftaren AB, som ägs av ÖFK.

Tanken är att arenan ska bli en kommunal anläggning precis som närliggande Östersund Arena och skidstadion, och att arbetet med dem kan samordnas.

Förra året köpte kommunen aktierna av den tidigare tredje delägaren i arenabolaget, Fältjägaren Fastigheter.

Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) säger att den tidigare bolagsformen med kommunen, ÖFK och Fältjägaren Fastigheter – samt att Driftaren skötte driften – var optimal tidigare, men inte längre. Hon lyfter framför allt fram Skatteverkets nya, nationella, hårdare granskning av bolag som ägs eller delägs av föreningar.

Verket hävdar att Driftaren AB tagit ut för låg hyra av ÖFK, i ÖFK:s roll som delägare i bolaget.

Även ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg hänvisar till Skatteverkets granskning.

Han säger också att klubben är bekväm med att lämna arenabolaget och driften, och vill inte sätta käppar i hjulet för kommunens planer.