Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tar över ansvar för myndiga asylsökande

När ensamkommande asylsökande i Östersunds kommun fyllt 18 år har de tidigare hänvisats till något av Migrationsverkets boenden. Nu väljer kommunen istället att själva ta över boendeansvaret, i samarbete med Hej Främling. Detta för att göra tillvaron drägligare för ungdomarna.

– Målet är först och främst att underlätta studier för de här personerna, säger Jon Söder, samordnare på civilsamhälle och integration på Östersunds kommun, på kommunens hemsida.

Kommunen menar att Migrationsverket inte har hunnit behandla alla ärenden kring de runt 35 000 ensamkommande asylsökande barn som kom till Sverige under 2015. Kommunen, tillsammans med Hej Främling, menar också att det inte ses som en bra lösning att de unga hamnar på exempelvis Grytans flyktingförläggning när de fyller 18 år.

– Vi talar om unga som studerar. I Grytan bor många personer i samma rum, de har väntat länge på besked och det blir en speciell situation. Det är inte lätt att bo där för en ung människa som studerar på gymnasiet, säger Jon Söder.

Kommunen skriver att Socialnämnden nu har fått i uppdrag av Kommunstyrelsen att se till att dessa personer i stället ska ges möjlighet till boende i Attefallshus, med ett hyresavtal som ska tecknas med Östersundshem.

– Personerna får ett erbjudande. De som tackar ja börjar flytta till sina boenden – där de bor två och två – kommande vecka, säger Jon Söder och fortsätter:

– Ungdomarna får ett lugnare boende som underlättar studier, ger mer tillfällen till fritidsaktiviteter, och det blir förhoppningsvis lättare att hålla motivationen uppe, menar Jon Söder.

Den nya insatsen för unga asylsökande gäller i första hand till slutet av 2018.