Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tvekar om man ska ta emot det statliga bidraget

Regeringen delar ut 625 miljoner kronor som ska gå till nya tjänster inom skolhälsovården.

Men Östersunds kommun tvekar om man ska ta emot de nya pengarna.

Utbildningsdepartementet har beslutat sig för att satsa 650 miljoner kronor på skolhälsovård och elevvård. En del av pengarna ska bland annat gå till informationskampanjer om näringsrik skolmat och fortbildning för idrottslärare och kökspersonal.

Men den största delen av satsningen – 625 miljoner kronor – är ett stadsbidrag till kommuner och skolhuvudmän för att anställa skolläkare, skolsköterskor, kuratorer, skolpsykologer, speciallärare och specialpedagoger. Staten betalar 250 000 kronor per år för varje ny heltidstjänst under två år.

Men Östersunds kommun tvekar eftersom det finns ett villkor om att tjänsterna måste fortsätta efter två år. Annars måste kommunen betala tillbaka pengarna.

– Jag är inte odelat positiv till den nya satsningen. Det är ungefär som att ge någon en julklapp och säga: ”om du inte använder den inom två år så tar jag tillbaka den”. Då är det ju ingen gåva, säger Björn Sandal (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Östersund.

Elin Boberg, pressekreterare på utbildningsdepartementet, säger att anledningen är för att regeringen vill att det ska vara en långsiktig satsning.

– Det är långsiktigheten vi vill åt. Därför måste de nya anställas på längre sikt än två år. Men sedan kan det naturligtvis bli förändringar i årskullarna som gör att det inte finns underlag för de nya tjänsterna, säger hon.

Hon berättar att regeringen har höjt kraven för elevvård i den nya skollagen.

– Barn som mår sämre har också sämre inlärningsförmåga. Många skolor har inte en utbyggd skolsjukvård. Vi inför det här statliga bidraget för att dra igång de kommunerna, säger Elin Boberg.

Björn Sandal ratar inte möjligheterna helt. Tjänstemännen på barn- och utbildningsförvaltningen ska titta närmare på vad satsningen innebär.

– Vi har inte hunnit sätta oss in i det i detalj. Vi ska se över vad det finns för möjligheter. Jag har uppfattningen om att elevhälsovården fungerar bra i Östersunds kommun. Men det är klart att det alltid kan bli bättre om vi kan blir fler inom elevhälsovården, säger han.

Han tycker rent generellt att skolhälsovården och elevvården ser bra ut i Östersunds kommun.

– Vi har inte bara skolläkare och skolsköterskor utan vi har även satsat på specialpedagoger. Många av problemen följer med ut till klassrummen och där är specialpedagogerna till stor hjälp, säger Björn Sandal.