Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen tvingas sopa upp efter friskolorna

JB-koncernen tog sin Mats ur skolan, flydde fältet och lämnade tusentals elever vind för våg. Utan att skämmas.

Inte heller skämdes de partier som möjliggjort att så fick ske: Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet. Och Socialdemokraterna.

Allt var i sin ordning ? för privata skolor utvecklar ju pedagogiken mycket bättre. Ni vet, konkurrens. Och konkurrens utan ansvar, den är som gjord för privata aktörer.

Tjänar de inte tillräckligt längre, så lägger de ner. Kommunen får ta hand om "skiten". Den privata aktören får glädja sig åt de miljoner den fram till dess lyckades sno åt sig från skattebetalarna.

Ett annat trick som privat skolor använder för att maximera vinsten, är att inte leverera enligt kontraktet. Det går så länge det går. Tills Skoverket kommer på dem och stänger skolan. Förra veckan gällde det Praktiska gymnasiet i Tumba.

Det gick så länge det gick. Ägarna hann väl i alla fall få ut en del miljoner. Kommunen får sopa upp efter dem. Vrida till rätta.

Det är tur att inte samma generösa inställning gäller vid köp av elektronikprylar. Om någon köper en som inte fungerar så kan Elgiganten, eller vem det nu är som sålt den undermåliga produkten, bara hänvisa till kommunen. Kommunen får se till att kunden får en fungerande.

Men det stuket kanske ingår i nästa reform som de nya Moderaterna eller de gamla Socialdemokraterna tänker genomföra?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel