Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen uppmanar: sluta bajsa

Sluta bajsa på stränderna. Den uppmaningen kommer från Östersunds kommun efter rapporter om "lämningar" i naturen.

Den senaste tidens värmebölja har fått såväl ortsbor som turister att flockas till stränderna. Temperaturen i Storsjön är behagligt hög och vi badar som aldrig förr. Men detta sätter sina spår i naturen.

– Vi vill uppmana alla som vistas vid stränder utan tillgång till toalett att i möjligaste mån plocka undan efter sig. På så vis kan Storsjöns stränder fortsätta att vara trevliga att vistas på även under resten av säsongen, säger Glenn Ålund, hälsoskyddsinspektör på Östersunds kommun i ett pressmeddelande.

Kommunen har fått in rapporter om en hel del "lämningar" efter mänsklig aktivitet i skogsbrynet vid Bynäset. Då det endast finns toaletter vid på ett fåtal ställen vid de större stränderna går man nu ut med följande rekommendationer:

Att kissa i naturen går naturligtvis för sig, men för andra behov rekommenderar kommunen att man antingen ser till att gå iväg en bit från stigarna och sedan täcker över bajset med jord eller gräs, alternativt att man har med sig till exempel hundbajspåsar för att plocka upp bajset efter sig. Påsarna sorteras sedan som sopor till förbränning.