Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen uppmuntrar till cykling

Cyklandet tas på allvar i Östersund. På kommunen uppmuntrar man till att ta cykeln året runt och snöröjningen på cykelvägarna prioriteras trots besparingar på bilvägarna.

Annons

I måndags satte årets upplaga av Vintertramparna igång. Det är ett projekt som trotsar mörker, halka och snö och uppmanar folk att ta cykeln till jobbet även på vintern.

– I norrland finns det en gammal syn som säger att man ställer in cykeln på vintern. Vi vill visa att det går att cykla, säger Petter Björnsson, projektledare för Vintertramparna och grön trafikrådgivare på kommunen.

Poängen med projektet är att öka cyklandet och hjälmanvändandet samt minska koldioxidutsläppen. I år hade man ungefär 250 sökande och av dem togs 100 personer ut som fick dubbdäck, hjälm och diodlysen.

Sedan är det bara att börja cykla till och från jobbet, vilket ska rapporteras in varje månad till och med sista april. Målet är att cykla 60 procent av resorna.

Trafikverket sponsrar med materialet så kommunens kostnad är de två heltidstjänster på Grön trafik. I år körs projektet för tredje gången.

Men kommunens cykelengagemang vintertid syns inte bara genom Vintertramparna.

– Vi måste skära ner på snöröjningen för bilvägar nästa år men jag vet att prioriteringen för snöröjning har höjts på vissa cykelvägar i stan, säger Petter Björnsson.