Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen: "Verksamheten påverkas inte"

Strömsunds kommun och landstinget är hyresgäster på Backe sjukhus.

Att fastighetsägaren Millimind No 1 är på obestånd känner de till.

– Huset kommer fortsätta att fungera, säger Jörgen Pettersson, Strömsunds kommun.

Jämtlands läns landsting har en hälsocentral på Backe sjukhus, och Strömsunds kommun har ett äldreboende i lokalerna. Fastigheten ägs av ett bolag i Malmö som heter Millimind No 1. Men bolaget har inte kunnat sköta om fastigheten ordentligt, enligt Jörgen Pettersson, chef för Teknik– och serviceförvaltningen i Strömsunds kommun.

– Vi har under vissa perioder inte fått betalt för vatten, avlopp och renhållning. Men just nu är bolaget inte skyldigt kommunen pengar, säger han.

Millimind No 1 hotas just nu av konkurs efter att en anställd lämnat in en konkursansökan. Orsaken är att anställda inte har fått betalt, och att en konkurs kan göra att de anställda får pengar från statens lönegaranti.

Jörgen Pettersson säger att en eventuell konkurs inte kommer att orsaka problem för kommunens räkning.

– Huset kommer fortsätta att fungera, så vår verksamhet på Backe sjukhus kommer inte att påverkas. Men det här skapar ändå en oro bland människor som bor i Backe, säger han.

Kan det bli så att kommunen köper fastigheten om det blir konkurs?

– Det står skrivet i stjärnorna. Vid en konkurs kommer en konkursförvaltare kopplas in och den personen kommer att vilja få in så mycket pengar som möjligt vid en försäljning. Då är det inte säkert att kommunen är den bästa köparen, säger han.

Lars-Åke Lindroth är fastighetschef på Jämtlands läns landsting. Han säger att landstinget inte kommer att köpa fastigheten vid en eventuell konkurs.

– Det är inte aktuellt att vi köper Backe sjukhus. Vi följer den här utvecklingen, men en konkurs kommer inte att påverka oss. Skillnaden är att vi får ha en dialog med en konkursförvaltare i stället för den nuvarande hyresvärden, säger han.