Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen: Vi tar kritiken på allvar

Kommunens förvaltningschef ser allvarligt på den kritik som Don Bay riktar mot hemtjänstens nya organisation.

– Jag tvivlar inte på att hans upplevelse är sann, säger Lars Liljedahl.

Som ÖP tidigare berättat är det lagen om valfrihetssystem, LOV, som är bakgrunden till den nya organisationen där en ökad specialisering sätts i främsta rummet. Lagen träder i kraft i början av 2014 och ger små privata företag möjlighet att erbjuda hemtjänst. Östersunds kommun tänker starta en hälsofrämjande enhet där legitimerade distriktssköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter ska kunna assistera företagen.

– Man kan se omorganisationen som en förberedelse för uppdraget att sätta LOV på fötter. Det i sig har inneburit en förändrad struktur där vi arbetar med större geografiska områden. Vi gör det här för att använda samhällets resurser på bästa sätt, säger kommunens förvaltningschef Lars Liljedahl.

Hur har det fungerat?

– Det är ju tre saker som vi går efter när vi bedömer det: brukarnas behov, hur personalen upplever sin situation och hur vi håller ekonomin. Samtliga tre kriterier måste uppfyllas och det är ju bara att konstatera: dömer man efter den här brukarens berättelse så klarar vi inte det.

Ni tar kritiken på allvar?

– Det gör vi absolut. Jag tvivlar inte på brukarens upplevelse är sann eftersom den kommer från honom själv. Ingen vill ha det så som han beskriver det, säger Lars Liljedahl.

Vad är det som saknas?

– Jag bedömer att vi har gjort ett gott arbete, men att vi inte riktigt är framme när det gäller planeringen. Där måste vi bli ännu mer noggranna i det vi gör, dels för att förhindra sena ankomster som brukaren beskriver, dels också för att hålla oss inom de ekonomiska ramarna.

Hur utvärderar ni det här?

– Vår plan är att göra det kontinuerligt. Jag pratade med de fackliga företrädarna för några veckor sedan och kommer att fortsätta involvera personalen i den här omställningsprocessen, säger Lars Liljedahl.