Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen vill köpa bussgarage – Vestibulum avvecklas

Det kommunala fastighetsbolaget Vestibulum har bara en fastighet kvar, ett bussgarage i Odenskog. Nu vill Östersunds kommun köpa garaget och därmed kan Vestibulum avvecklas.

Annons

Vestibulum bildades i slutet av 1990-talet. Anledningen var främst att ta över fastigheter som tidigare ägts av bostadsrättsföreningar som kommit på obestånd. Eftersom kommunen hade gått i borgen för föreningarna tvingades man att ta över fastigheterna.

Tanken var att sälja av fastigheterna och sedan skulle Vestibulum avvecklas.

Nu äger bolaget bara en fastighet, ett bussgarage i Odenskog, och kommunen vill köpa garaget för 29 miljoner.

– Det är en administrativ flyttning eftersom Vestibulum ska läggas ned. De har sålt ut alla sina fastigheter, det är bara den här kvar, säger Ulf Edström (C), ordförande i finansutskottet.

Bakgrunden till att kommunen inte säljer till någon annan är att man sedan december 2012 har en biogasstrategi.

"Enligt strategin ska kommunen ställa krav på biogasbussar vid kommande upphandling av stadsbusstrafiken. Det kan bli aktuellt att kommunen tvingas investera i tankanläggning för bussarna. För att kunna nyttja en längre avskrivningstid för tankningsanläggningen än gällande avtalstid föreslogs att bussentreprenören villkoras använda nuvarande bussterminal. Med denna strategi finns det ingen anledning att sälja bussterminalen till någon extern utan fastigheten bör föras över till kommunal ägo genom att bolaget säljer fastigheten till kommunen", står det i tjänstemannaförslaget.

Vintern 2012 berättade ÖP om fiaskot med de dåvarande biogasbussarna i kollektivtrafiken. Eftersom det inte fanns någon tankstation i Odenskog kunde bara en av Stadsbussarnas fem inköpta biogasbussar köras i staden.