Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens bäste spårfixare finns i Landön

Rubert Simonsson i Landön sköter kommunens största spårsystem i ett av Sveriges snösäkraste områden. Redan första dagarna i november var det skidpremiär på natursnö.

Medan flera skidanläggningar i Sverige halkat runt på is, sett regnet falla från skyn och kämpat med snökanoner, har de vita flingorna fallit till mjuk natursnö i Landön. Här har temperaturen legat stadigt på minus under helgerna. Nu finns närmare 30 kilometer natursnöspår för skidåkare i Offerdals eget vinterland. Men arbetet med spåren gör sig inte själv. För den idoga och ideella insatsen svarar Rubert Simonsson, en genuin skidentusiast.

– Jag har hållit på med spåren sedan i början av 1970-talet. När det är dåligt med snö på andra håll kommer landslagen hit och tränar, för hos oss är det väldigt snösäkert, säger Rubert Simonsson. Till sin hjälp har han sonen Erik som är en framgångsrik och duktig skidåkare.

Vi träffas på familjens gård i Landön. Här finns arbetsredskapen som krävs för att hålla igång spåren. En speciell skoter som är extra stark, spårkälke, fräs med mera. Utrustningen håller Rubert med, någon ersättning för arbetstimmar har han hittills inte fått utan det som utgår är ett litet stöd på 11 000 kronor till bränsle.

– Det är ett stöd på runt 7 000 kronor till skidföreningen för elljusspåret och sedan får jag 4000 kronor för övriga spår. Men de pengarna täcker inte kostnaden för maskiner och bränsle. Utöver detta lägger jag själv minst 10 000 kronor på drivmedel för att köra spåren, säger han.

Han är en sann skidentusiast, som får en att närmast tänka på norrmännens genuina intresse för samma idrott.

På gården i Landön kokar Rubert Simonsson också egen skidvalla under varumärket Guruwax. Det är ett hemligt recept på vallor som används av många.

– Landslagen har mina vallor. Jag säljer mycket till Norge och även Ryssland har blivit en stor marknad för mina vallor, berättar Rubert Simonsson.

Lite märkligt kan tyckas att detta kanske Sveriges snösäkraste område från Landön mot fjällen Ansättern och Önrun blivit lämnat till sitt eget öde. Det hålls igång för längdåkning tack vare en entusiast. Området har de bästa förutsättningarna för att bli en ledande skidresort, även utan snökanoner. Säsongspremiären är alltid tidig.

– Vissa år drar vi spår redan i oktober, berättar Rubert Simonsson.

I starten av skidsäsongen dras spåren på höjderna 650–700 meter över havet, några kilometer från byn Landön. Sedan växer spårområdet med vinterns utbredning. I december var snötäcket tjockt, 80 centimeter på höjderna och skidåkarna kunde kliva på nere vid elljusspåret i byn.

Detta tack vare Rubert Simonsson som gjort Landön till en skidpärla i världsklass.