Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens campingplats nobbade romer


En romsk familj fick nej från tre campingplatser, när kyrkan ville ställa upp en husvagn som den kunde bo i. En av de campingplatser som stoppade familjen var den kommunala Östersunds camping.

ÖP har i flera reportage berättat om den romska familjen Cantaragiu från Rumänien. På nätterna har de bott i en bil medan de på dagarna suttit och tiggt utanför större butiker.

Två som engagerat sig i familjens öde är fotografen Tinas Stafrén och diakonen Carina Grinde. De fick fram en husvagn så att familjen åtminstone ska kunna bo lite drägligare.

Och därmed var problemet löst? Nej, inte alls.

– Jag ringde till tre campingplatser. När de fick höra att det var frågan om romer blev det tvärnobben, berättar Tina Stafrén för ÖP.

På någon av campingplatserna höll de med om att inställningen var horribel. Men samtidigt konstaterade de att om de lät romer bo hos dem så skulle de överges av de övriga campinggästerna.

En av de campingar som gav romerna kalla handen var således kommunägda Östersunds camping, i Odensala.

Kommunalrådet Karin Thomasson (MP) går fullständigt i taket när hon får klart för sig att kommunens campingplats ägnat sig åt systematisk diskriminering.

– Det som hänt är fullständigt oacceptabelt. Vår personal måste väl ändå inse att det är både olagligt och förkastligt att diskriminera personer utifrån deras etnicitet, oavsett om det rör sig om romer eller om de tillhör någon annan grupp, säger hon.

Floran Stamm, också han miljöpartist, är ordförande i kommunens utförarstyrelse under vilken den egna campingplatsen ligger. Händelsevis är han dessutom ordförande för Kommittén för mänskliga rättigheter.

– Det här var inte bra, konstaterar han.

Stamm har lagt över frågan på tjänstmännen för att utreda vad som egentligen hänt.

Vad händer nu ute på campingplatsen?

– Vi måste ju först höra vad personalen säger. Innan vi vet det kan jag inte ha någon uppfattning om vad som måste göras, menar Florian Stamm.

För familjen Cantaragiu har i alla fall situationen till slut lösts på så sätt att kyrkan gett tillåtelse att husvagnen ställs på deras mark.

Läs mer:

De bor i en bil på stationen

Följ med hem till Petronela

När medmänskligheten vinner