Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens handlingsplan positiv för livet efter parasiten

Nu är det grönt ljus igen för dricksvattnet i Östersund. Det är

efterlängtat. De senaste månaderna har varit ett helsicke för alla.

Men nu börjar ett nytt liv – tillvaron efter parasiten.

Annons

Glädjande nog visas parallellt initiativkraft från Östersunds kommun när det gäller hanteringen av framtida vattenförsörjning. I förrgår behandlade kommunstyrelsen en handlingsplan som bara ser framåt. Det känns väldigt bra.

Här talas om upprättande av vattenanvändningsplan och om samarbete mellan alla kommuner runt Storsjön. Med länsstyrelse och ett i dvala vilande vattenvårdsförbund, som måste väckas till liv igen.

Promemorian är absolut nödvändig. Liksom dess resonemang som talar om behov av alternativa råvattenuttag. Ska Östersund fortsätta ta vatten ur Storsjön eller från någon ny grundvattentäkt?

Lika viktig är handlingsplanens delar som berör varumärket Östersund. Kommunen räcker nu ut en hand till det lokala näringslivet när det gäller att gå till offensiv, och så snabbt som möjligt sudda ut den negativa parasitstämpeln.

Då lär det kosta pengar, för är det någonting som alltid måste hamras in i folks medvetande så är det ett förändrat beteende. Här får inte prutas. Besöksnäring och handel har historiskt utgjort Östersunds ryggrad. Nu har det varit nedgång och för att bryta mönstret krävs mer än ett antal nytryckta broschyrer.

Viktigast är ändå kommunens anslag. Handlingsplanen andas optimism. Dess intentioner kräver blod, svett, tårar och som sagt: Massor av marknadsföringspengar.

Men finns viljan från kommunens sida finns goda chanser att även kommunmedborgare och andra vill hjälpa till. Allt manar till en samlad framåtanda. En parlamentariskt sammansatt beredningsgrupp ur fullmäktige borgar också för ett brett och öppet samarbete.

Kommunens nej till nedsättning av vattenavgiften är logisk. Det skulle bara ge en rundgång av pengar där skattekollektivet fått betala mer någon annanstans.

Genomspolningen av kommunens vattenledningssystem är nu gjord efter konstens alla regler. UV-strålningen oskadliggör parasiten, som visserligen finns kvar i råvattnet, men som inte ska kunna göra folk sjuka igen.

Låt oss innerligen hoppas att den utsagan stämmer. Så att kranvattnet håller högsta klass igen när kommunen nu slopat sitt kokningsdirektiv. Grönt ljus för drickning direkt ur kran ska då verkligen innebära grönt ljus.

Alltför många har fått lida alltför länge i det tysta. Nu måste östersundarna få se framåt och tillåtas möta våren med positiva anslag utan dricksvattenproblem. Alla tummar som finns måste hållas för att det nu fungerar utan bakslag.