Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens policy stoppar elevernas fjällresa

Kastalskolan ställer in den populära fjällresan för skolans elever. Skolan får inte ta ut 100 kronor i avgift, enligt kommunens policy.

– För Skolinspektionen skulle det vara tillåtet, säger skolans rektor.

Christer Andersson tror att elever kommer att bli besvikna, men kommunens policy måste följas resonerar han.

– Det är jättetråkigt,

Den årliga fjällresan brukar gå till skidbackarna Duved där Kastalskolan har fördelaktiga villkor för att hyra skidutrustning och för liftkort. Eleverna brukar allt som allt betala 100 kronor per person för liftkort, skidhyra och bussresa.

– En mindre kostnad får skolor ta ut enligt skollagen, och det här skulle inte Skolinspektionen ha något att säga om. Det kom upp när Skolinspektionen gjorde tillsyn på skolan för en tid sedan, säger Christer Andersson.

Skolan planerade att göra fjällresan i början av april som vanligt, men förberedelserna stoppades av rektorn häromdagen.

Då hade skolan av en förälder blivit uppmärksammad på att Östersunds kommun har en egen policy om att inte några avgifter i samband med skolaktiviteter ska tas ut över huvud taget.

Det dubbelkollade Christer Andersson med barn- och utbildningsnämnden Björn Sandal (S) som var på Kastalskolan på besök häromdagen.

– Björn Sandal var mycket tydlig med vad som gäller, säger Christer Andersson.

De flesta av skolans omkring 300 elever brukar följa med till Duved.

Mellan 25 000 och 30 000 kronor brukar alltså komma in till skolan för skolresan.

Ett alternativ för att få till en Duvedsresa skulle vara att skolan själv lägger till de pengar som saknas. Men den möjligheten finns inte, förklarar Christer Andersson.

– De pengarna finns inte.

Friluftsdagen kommer nu att innehålla andra aktiviteter, varav en del även erbjudits tidigare år som bad och bowling. För det sistnämnda brukar eleverna få betala 50 kronor per elev. Den aktiviteten försvinner också i enlighet med kommunpolicyn.

– Vi håller på att sätta ihop ett program av kostnadsfria alternativ. Så det blir säkert en bra friluftsdag trots allt.

Vi vill se hur det ser ut på din skola. Svara gärna på vårt korta formulär nedan.

Läs även: Nu svarar Sandal på frågan om kommunens policy: http://op.se/lanet/ostersund/1.6984781--lever-man-pa-knapphetens-rand-ska-ingen-behova-valja-