Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens sponsring ifrågasätts

/
  • Pelle Persson sitter i kommunstyrelsen för Vox Humana.

Härjedalens kommun betalade Ida Ingmarsdotter och Lars Nelson, Åsarna IK, 200 000 kronor i samband med VM i Falun. En sponsring som nu ifrågasätts.
– Det finns andra saker att lägga pengar på, dessutom är hanteringen av ärendet minst sagt märkligt, säger Pelle Persson, Vox Humana.

Annons

Det var i december 2014 Ida Ingmarsdotters agent lämnade in en förfrågan till kommunen om eventuell sponsring. Kommunen erbjöds att exponera sin logga på landslagsåkarens överdragskläder. Priset var 100 000 kronor vilket även innebar att Ida Ingmarsdotter vid tre tillfällen skulle ingå i olika evenemang som kommunen arrangerar.

Då kommunen inte har någon policy hur den här typen av frågor skall hanteras har de hänvisats till kommunfullmäktige där beslut tagits. Exempelvis var det så med de 100 000 kronor atlantroddaren Viktor Mattsson ersattes med.

Men den här gången togs beslutet på tjänstemannanivå utan politikernas vetskap. Dessutom blev 100 000 kronor det dubbla när någon menade att ska Ida Ingmarsdotter ha pengar ska även Lars Nelson få del av den kommunala sponsringen.

– Plötsligt finns det 200 000 kronor, detta i samma veva som kommunen vill ta bort bidraget till de äldres fotvård. Det får inte gå till på det här sättet, säger Pelle Persson.

Det var han som väckte frågan när han vid ett kommunledningsutskottsmöte undrade hur det kom sig att Ingmarsdotter och Nelson hade kommunens logga på sina kläder.

– Det är väl inte vår sak att sponsra Åsarna. Det svar jag fick var att det skulle upprättas ett avtal av näringslivschefen och att en förfrågan kommit in. Men då hade ju någon redan gett beskedet att allt var klart, säger Pelle Persson.

– Jag har absolut inget emot vare sig Ingmarsdotter eller Nelson men någon ordning måste det väl ändå vara när kommunen hanterar sådan här saker.

När TH försöker få redan på vem som egentligen lovade ut 200 000 kommunala kronor blir frågan obesvarad.

– Jag tycker det är ett bra att vi kan använda Ida och Lars vid föreläsningar och andra saker, säger kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S).

– Men vem som tog beslutet kommer jag faktiskt inte ihåg.

Kommunchefen Inger Lagerquist har även hon glömt vem som öppnade plånboken.

– Först och främst tycker jag att det är ett utmärkt sätt där vi kan marknadsföra både kommunen och skidgymnasiet, men vem som gav klartecken till sponsringen kommer jag inte ihåg.

– Någon på kommunen har väldigt dåligt minne eller så far man med osanning, kontrar Pelle Persson.

Annons