Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens upphandlingshärva ska utredas

Nu ska Östersunds kommun tillsätta en extern utredning i och med ÖP:s avslöjande kring upphandlingshärvan i kommunen. En extern revisor ska kontrollera de berörda förvaltningarna.

Annons

Kommundirektör Bengt Marsh har tidigare beklagat att internkontrollen inte har fungerat på kommunen, men förnekat fusk. Nu ska en extern revisor gå igenom alla handlingar, avtal, fakturor och annat inom de berörda förvaltningarna. Dessutom föreslås också att kommunen ska gå med i ett initierat nätverk för korruptionsbekämpning genom Sveriges kommuner och landsting, SKL.

I pressmeddelandet som skickades ut av kommunen angående utredningen på fredagen skriver Bengt Marsh att kommunen under våren 2011 ingick ett förlikningsavtal med byggföretaget KåEss på grund av oklarheter i om kommunen följt gällande avtal eller inte.

Vidare kan man läsa följande: ”Det framgick då att kommunen har brustit när det gäller att lämna ut handlingar skyndsamt. Kommunen har även gjort fel när beställningar av byggtjänster inte har dokumenterats skriftligt. I samband med detta har också misstankar om mutbrott riktats mot kommunen. Misstankar som skadar kommunen och som vi är övertygade om inte har någon grund.”

– Eftersom vår strävan är att organisationen ska präglas av öppenhet och transparens har jag nu gett order om att ta fram ett upphandlingsunderlag för extern granskning av det som skett, säger kommundirektör Bengt Marsh, och meddelar vidare att berörda chefer och medarbetare välkomnar utredningen.