Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommuner kan inte kräva snusfritt på jobbet trots policy om tobaksfri arbetsplats

Hur är det nu, får man fortfarande snusa på jobbet? För anställda i några av Jämtlands kommuner är frågan relevant sedan flera år. 1992 var Bräcke kommun var först i Sverige med att införa tobaksfri arbetstid – sedan några år tillbaka omfattar förbudet enbart anställda som arbetar med barn och unga. Ett tobaksförbud för anställda har därefter införts i Östersunds kommun (2009), Bergs kommun (2010) och Åre kommun (2013).

Tobaksfri arbetstid genomförs ofta som ett led i kommunernas folkhälsoarbete, vad gäller rökningen finns också pengar att spara eftersom arbetstid inte går förlorad. Rent juridiskt har kommuner rätt att införa rökförbud på sina arbetsplatser och kontrollera att förbudet följs. Frågan har prövats rättsligt och arbetsgivarsidan (landstinget) fick rätt.

För de kommuner som infört tobaksfri arbetstid kan beslutet bli en dyrköpt och tandlös tiger om det skulle prövas rättsligt avseende anställdas snusande. Ett snusförbud har aldrig prövats rättsligt och där riskerar arbetsgivarsidan att förlora om det skulle komma upp i domstol.

– Kommunen kan naturligtvis ha en sådan policy, men man kan inte vidta någon åtgärd mot en medarbetare som snusar på jobbet, det sa Dan Holke, chefsjurist på TCO-LO Rättsskydd till SVT när Hammarö kommun införde tobaksfri arbetstid efter starka reaktioner från medarbetarna.

Som arbetsgivare måste man alltså vara försiktig hur ett så kallat snusförbud ska hanteras på en arbetsplats. Man kan uppmuntra att anställda slutar snusa, eller erbjuda stöd, men kontroller om ett snusförbud följs är inte möjligt. Det skulle bryta mot den anställdes personliga integritet eftersom bruket inte hindrar den anställde från att utföra sina arbetsuppgifter.

Beslut om tobaksfri arbetstid visar också på en viss nivåskillnad mellan professionella arbetsgivare och politiker i en arbetsgivarroll. En professionell arbetsgivare skulle aldrig förbjuda sina medarbetare från något om man inte hade på fötterna att göra så. Men i kommuner som Bräcke (delvis), Berg, Åre och Östersund finns ett avstånd mellan politikers intentioner och de kommunala chefer som har att verkställa politiken.

Det blir lite löjligt när politiska beslut saknar markkontakt. Som anställd i en av de berörda kommunerna kan man bara skaka på huvudet och undra vad kommunstyrelsen egentligen håller på med om dagarna.